Teréz Anya mellett ült a repülőgépen – majd országában elsőként lett jezsuita

Kinley Tshering Bhutánban élő fiatalember, aki fiatal fiúként katolizált, épp arról szeretett volna dönteni, hogy pap legyen vagy ne. Jelet kért Istentől – és megkapta.

A jelet akkor kapta, amikor észrevette, hogy egy repülés alkalmával Teréz Anya mellé szól a jegye. Ezek után hamarosan csatlakozott a jezsuita rendhez, és 1995-ben ő lett az első bhutáni születésű katolikus pap. Bhután szárazföldi, dél-ázsiai ország, amelyet India és Kína vesz körül. Mintegy 800 ezer lakosa van, akik háromnegyede buddhista, a fennmaradó egynegyed többsége hindu. A keresztények pedig a népesség kevesebb mint egy százalékát teszik ki.

Tshering hívő buddhista családba született, a szülei gyerekként már kolostorba adtál, és buddhista szerzetesnek szánták. Mégis katolikus oktatást kapott, mert elmondása szerint kisgyermekként az 1960-as évek elején „nem volt sok jó iskola Bhutánban.” Ezért a családja katolikus iskolába küldte őt Darjeelingbe, Indiába. Ott először a Cluny Szent József nővérei által vezetett intézménybe járt, mielőtt a jezsuiták által vezetett középiskolába került volna. Kilencedik osztályos korában megkeresztelkedett, katolizált. Ez az esemény a családját „megzavarta”, nem örültek a döntésének.

Tshering később a jezsuita Szent József Kollégiumban volt diák Bangalore-ban és a St. Xavier’s College-ban Mumbaiban, mielőtt megszerezte MBA-jét az Indiai Management Intézetben (Indian Institute of Management) Bangalore-ban. Üzletemberként kezdett dolgozni, de nem volt elégedett az életével, valami hiányzott a teljességhez. Komolyan fontolgatni kezdte a katolikus papi hivatást, s ehhez jelet kért Istentől.

A megerősítő jel 1985-ben meglehetősen drámai módon érkezett, amikor Tshering a Hyderabadból Kalkuttába induló repülőjárat fedélzetén észrevette, hogy a mellette imádkozó apáca nem más, mint Teréz Anya.

Amikor a híres szerzetesnő befejezte az imát, néhány szót váltott a szomszédjával. Tshering beszámolója szerint az angol nyelvű beszélgetés nem volt „hosszú vagy csacsogós”. A fiatalember elmesélte dilemmáját, mire Teréz Anya „bátorított, hogy igent mondjak”.

Tshering hangsúlyozza, hogy a találkozás nem lehetett véletlen, inkább gondviselésszerű, ami az egész életét megváltoztatta. Tshering 1986. július 21-én csatlakozott a jezsuita rendhez, a noviciátust Darjeelingben végezte el. Még egyszer találkozott Teréz Anyával, egy októberi kalkuttai látogatáson 1995-ben, már felszentelt papként. Teréz Anya örült, és „elmondta, hogy imádkozott értem az elmúlt tíz évben”.

Tshering 33 évet töltött Darjeelingben, ahol az egyik főiskola és két iskola igazgatója volt, mielőtt a jezsuita közösség Darjeeling Tartományának elöljárója lett. Üzleti tanulmányi hátterének és tapasztalatainak köszönhetően lehetősége nyílt volna az üzleti életben való oktatásra, de elutasította. „Úgy éreztem, nem az a hivatásom” – mondja.

Azóta visszatért a hazájába, ahol a kicsiny katolikus közösséget támogatja, és végzi a vasárnapi szentmiséket. Nem ismer más bhutánit, aki katolizált volna, elmondása szerint a kevés számú katolikus mind nepáli származású. Ami a többi vallást illeti, Tshering Bhutánt „nagyon jónak” tartja, különösen „sok országhoz képest”. És hozzáteszi, hogy a bhutáni negyedik király megadta és garantálta a vallásszabadságot. A keresztények azonban még nem tartoznak a hivatalosan elismert felekezetek közé. Reméli, ez a jövőben megváltozik, de úgy érzi, hogy bizonyos „fundamentalista keresztények” az országában olyan módon élnek, ami „kontraproduktív” a vallási párbeszéd szempontjából. „Provokálnak, és fondorlatos módon próbálnak evangelizálni.”

Tshering azt mondja, sok ember Bhutánban tudja, hogy ő katolikus pap, de senki sem fordult hozzá, hogy egyet nem értését fejezze ki egyedülálló helyzete miatt. Családja, bár kezdetben megdöbbent és ellenállt, mára elfogadta hivatását.

Annak ellenére, hogy Teréz Anya óriási hatást gyakorol a világra és személyesen őrá is, Tshering azt vallja, az egyetlen lelki mentora, vezetője maga Jézus. „A többiek pusztán emberek” – mondja.

Forrás: https://aleteia.org/2019/06/26/this-jesuit-became-his-nations-first-priest-after-sitting-next-to-mother-teresa-on-an-airplane/?utm_source=JCAP+Contacts&utm_campaign=9b57a2d0e8-EMAIL_CAMPAIGN_2019_JUNE+27_2019&utm_medium=email&utm_term=0_e5bb4b4878-9b57a2d0e8-88244993

Frissítve: 2019. július 04.