Állami kitüntetés Szabó Ferencnek

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes május 17-én az Országházban Szabó Ferenc jezsuita szerzetesnek, illetve a lovagkereszt elismerést Lovászy László Gábornak, az Európai Parlament tanácsadójának.

Szabó Ferenc jezsuita atya termékeny és sokoldalú, a teológia, a filozófia és az irodalom területén egyaránt kiemelkedő életműve, valamint a római emigrációja idején a nyugati szakirodalomtól elzárt magyar szellemi és kulturális életet gazdagító tevékenysége elismeréseként – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át.

Szabó Ferenc a Zala megyei Kálócfalván született 1931-ben. 1953-ban lépett be a jezsuita rendbe. Az 1956-os forradalmat követően távozott az országból. 1962-ben szentelték pappá Brüsszelben. Teológiából 1966-ban doktorált Párizsban.

allami_kituntetes_szabo_ferencnek

Negyedszázadon át volt a Vatikáni Rádió magyar műsorának szerkesztője. Római évei alatt magyar nyelvű filozófiai, teológiai és irodalmi ihletettségű munkáival a nyugati szakirodalomtól elzárt hazai hallgatók és olvasók számára hozzáférhetővé tette a kortárs szellemi élet legértékesebb irányzatait, és ezzel rendkívül fontos kultúrmissziót töltött be.

1992-ben visszatért Magyarországra, s a Távlatok című negyedéves folyóirat főszerkesztője lett. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadó tanára volt, jelenleg pedig az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán tanít.

A ’70-es évektől kezdve szinte minden évben jelent meg teológiai, irodalomtörténeti vagy verseskötete.

Dr. Lovászy László Gábor a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését szolgáló, illetve a szociálpolitika területén nemzetközi szervezetekben is végzett, elkötelezett szakmai munkája, valamint interdiszciplináris oktatói és széles körű közéleti publikációs tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

A kitüntetéseket Áder János köztársasági elnök adományozta Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a hazánk szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeknek.

Forrás: Kormány.hu

Frissítve: 2016. július 26.