Állami kitüntetést kapott P. Mustó és P. Jálics

Állami kitüntetést adtak át P. Jálics Ferenc SJ és P. Mustó Péter SJ jezsuita szerzeteseknek július 12-én 9 órakor az Országház Gobelin termében.

Áder János köztársasági elnök a lelkigyakorlatos kultúra megteremtéséért és a lelki gyógyítás terén kifejlesztett egyedülálló módszer kidolgozásáért és előterjesztéséért kitüntette Jálics Ferenc és Mustó Péter jezsuita misszionáriusokat.

A kitüntetés odaítélésének hírét Forrai Tamás SJ jezsuita tartományfőnök június 23-án, a dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Ház megnyitásának 20. évfordulóján rendezett ünnepségen jelentette be.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje elismeréseket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át július 12-én a korábban évtizedekig Latin-Amerikában szolgáló szerzeteseknek a Parlament Gobelin termében.

 

Jálics Ferenc 1927-ben született Budapesten. A háború után belépett a jezsuita rendbe, de két év múlva – sok rendtársához hasonlóan – el kellett hagynia az országot. A Buenos Aires-i egyetemen szerzett teológiai doktorátust, majd tanított teológiát. Növendékei között volt többek között Jorge Bergoglio, a jelenlegi pápa is.

A magyar pap a katonai diktatúra idején két rendtársával az argentin főváros egyik nyomornegyedébe költözött, hogy osztozzon az ott élők sorsában. 1976-ban egy katonai egység elrabolta, és ismeretlen helyre hurcolta őket. Jálics atyát öt hónapig tartották fogva. Életének ebből a meghatározó fejezetéből fejlesztette ki szemlélődő lelkigyakorlatos módszerét. Jálics számos nagy sikerű könyv szerzője, lelkigyakorlatokat vezet a világ minden részén.

Mustó Péter 1935-ben Derecskén született. A családjával került Nyugatra a háború alatt, majd 1953-ban Németországban lépett be a jezsuita rendbe. Több mint egy évtizedig Münchenben volt ifjúsági lelkész, sokat tett az 1956-os forradalom leverése után Nyugatra menekült magyar ifjúság neveléséért. 1977 és 1991 között Kolumbiában utcagyerekek közt élt, és a társadalom perifériájára szorultakkal foglalkozott. A rendszerváltozás után visszatért Magyarországra. Napjainkban ő az egyik legkeresettebb lelkigyakorlat-vezető.

Szerdahelyi Csongor
(Magyar Nemzet, 2013. 07. 15., 4. oldal.)

JALICS_F_MUSTO_P2013

JALICS_F_MUSTO_P2013_02

jalics_musto_atado

Frissítve: 2016. július 29.