Amatőr döntések a mozivásznon

A Faludi Ferenc Akadémia idén a döntés témájában hirdette meg 19. nemzetközi amatőr filmszemléjét. A versenyre 27 országból 141 nevezés érkezett. Az előzsűri 49 filmet válogatott be a versenyprogramba, amely 7 blokkban kerül vetítésre november 6-7-én az Erzsébet körúti ART+Cinemában. A Faludi szemlék hagyományához híven a zsűri az alkotásokat a közönséggel együtt tekinti meg, és a vetítéseket követően nyilvánosan értékeli is.

A zsűri elnöke Dér András rendező, akinek a szemle első napján levetítésre kerül A kanyaron túl című filmje. A zsűri tagja lesz még Dombrovszky Linda filmrendező, tőle a 2014-ben készített Hetvenes című filmet, illetve Szekeres Csaba rendező-operatőr, akitől az Anima Formosa című filmet láthatja a közönség. A filmszemle szakmai vezetője Lázár Kovács Ákos esztéta is részt vesz a zsűri munkájában, döntésében.

A Faludia akadémia két napos versenyét immár hetedik alkalommal fotópályázatis kíséri. A szintén a döntés témájára készített 98 fotót Haris László fotográfus, az MMA rendes tagja, Pályi Zsófia fotográfus, Sopronyi Gyula fotográfus ésVékás Magdolna fotóművész és tanár értékelte. A kiválasztott fotókból készült kiállítást november 6-9-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Uránia emeletén.

A versenybe nem került filmeket a szemle napjain az ART+Cinema kistermében lehet megtekinteni. A fesztivál minden vetítése ingyenesen látogatható, részletes programja itt érhető el.

Frissítve: 2016. július 26.