Amikor Isten háza szűknek bizonyul

A pesti Jézus Szíve templomban vasárnap esténként évek óta futnak a Jezsuita Nyolcas (J8) néven ismert szentmisék. A lelkes közönségből hamar közösség formálódott, s a nyár óta a templomkertben késő éjjelig maradnak a szertartások után együtt a fiatalok. Herbert Áron írása, Hegedüs Márton 2018. szeptember 23-án, Elek László SJ újmiséjén készült fotóival

Vasárnap este van. Nyolc óra előtt néhány perccel az átlagosnál zsúfoltabb villamos érkezik a pesti Harminckettesek tere megállójába. A villamosról seregnyi fiatal veszi az irányt sietősen a Mária utca felé, majd a sarkon álló Jézus Szíve Jezsuita Templomban eltűnnek a külvilág elől, hogy a Jóistennel találkozzanak. Az emberek egyre csak sokasodnak, mígnem az utolsók már alig férnek be az épületbe; ekkor megszólal a csengő, felzúg az orgona – avagy éppen gitárszó indít –, és elkezdődik mindaz, amiért a sok ember összegyűlt.

A képre kattintva galéria nyílik Hegedüs Márton fotóiból

Ez a Jezsuita Nyolcas, a fiatal(os) magyar jezsuiták vasárnap este 8-kor kezdődő szentmiséje ifjú keresztények számára, melyet az egyre erősödő igényre válaszul 2011-ben indítottak Kovács Lajos SJ ötlete nyomán, Koronkai Zoltán szervezésében. Az esemény három év alatt olyan népszerűvé vált, hogy aki csak kicsit is késve érkezik,

számolnia kell azzal, hogy csak a templom ajtajában kap helyet. Ez mégsem tántorít el senkit attól, hogy vasárnap esténként a barátaival, a párjával közösen imádkozzanak és dicsőítsék az Istent. Mert a Jezsu 8-as kettő az egyben, hiszen találkozhatsz Istennel és a barátaiddal, rég nem látott ismerőseiddel, esetleg a csoport- vagy a munkatársaiddal is, akikről soha nem gondoltad volna, hogy pont itt futsz velük össze.

Több pár itt lelt egymásra, ma pedig boldog házasként élnek. Nem csoda, hiszen a mai világban nem egyszerű hasonló gondolkodású emberekkel találkozni. A szentmisét celebráló jezsuiták hétről-hétre a fiatalság számára aktuális gondolatokkal készülnek, és törekednek rá, hogy legyen mit hazavinni, legyen minden hétre egy gondolat, ami elkíséri a jelenlévőket a következő találkozásig. Az átlényegülést segítő zenei szolgálatot pedig mindig a jezsuitákhoz vagy a templomhoz köthető zenekar, kórus végzi.

A képre kattintva galéria nyílik Hegedüs Márton fotóiból

Mára a J8 olyan népszerű lett, hogy a közösség tagjainak száma folyamatosan növekszik. Olyannyira, hogy egy 2014-es felmérésben a válaszadók 22 százaléka azt mondta, akkor járt ott először. A kutatásból az is kiderült, hogy többen érkeznek a környező kollégiumokból, de sokan jönnek a külső, illetve budai kerületekből is. Az esti 8-as nemcsak szentmise, hanem közösség is. Nem ritka, hogy a liturgia utáni agapéra alig lehet bejutni, ahogy az is gyakori, hogy az utolsó vendég este 11 óra körül távozik. Bár az idejárók többségének van már közössége, a J8-hoz kapcsolódóan is több csoport működik. Az egyik ilyen a Katekumenek, ahol keresztségre, elsőáldozásra és bérmálkozásra készítik fel a jelentkezőket. Idén csak a bérmálkozók ötvenen voltak Horváth Árpád SJ templomigazgató szárnyai alatt, ősztől pedig az Bellovics Gábor SJ vezetésével indul újra ez a csoport és a jegyesoktatás is. A másik meghatározó esemény a J16, vagyis a Jézus Szíve templomhoz kötődő fiatalok estje, mely mindig a hónap 16. napján kulturális, szociális vagy lelkiségi programot kínál az alkalomról alkalomra összegyűlő akár 120 fő számára – szeptember 16-án a szentignáci examen imamódjába tartott késő éjszakába nyúló bevezetőt Lukács János SJ.

Horváth Árpád ötletére október végétől indul a Találkozzunk 7-ről 7-re nevezetű közösségi est, ahol kiscsoportokban, animátorok vezetésével lehet beszélni a hitről, a Szentírásról vagy akár az egyházi ünnepekről. Az alkalmakra hetente kerül majd sor, de amelyik héten egybeesnek a J16-tal, akkor ez a csoport is annak programjába fog bekapcsolódni.

A Jezsuita 8-as több mint egy fiataloknak szóló szentmise a belvárosban. Olyan közösség, ahol hasonló élethelyzetben lévőkkel, a barátaiddal élheted meg a hitedet és a mindennapjaidat; közösség, mely segít, hogy ne térj le a jézusi útról; közösség, ahol hétről-hétre üzembiztosan a Jóistennel találkozhatsz.

Frissítve: 2018. szeptember 25.