A karácsonyi készületet segíti a jezsuiták új kötete

Mit jelent számunkra az ünnep? Örömteli várakozást, lázas készülődést vagy az elvárások szorítását? Dyekiss Virág néprajzkutató, nagycsaládos anyuka Árad a fény című könyve fogódzót kínál az adventi és a karácsonyi idő szép és nehéz pillanataihoz. Számos praktikus tanácsot ad a közös tervezgetéstől a naptárkészítésen át a karácsonyfa díszítéséig. Közvetlen hangon mesél népi hagyományokról, egyházi szokásokról, és családi történeteit is megosztja az olvasóval.

A kötetben megismerkedhetünk a betlehemi történetet új, történelmileg hiteles értelmezésével, több száz éves, valamint egészen friss adventi és karácsonyi szokásokkal, foglalkozhatunk az egyházban és a családban megvalósítható lelki készületekkel. Ötleteket meríthetünk és szívderítő történeteket olvashatunk egy családanya és háziasszony néha nehéz és fáradságos, máskor áldott és szeretetteli ünnepi készülődéséből.

A kötet nemcsak a saját adventünk és karácsonyunk kellékeinek összeválogatásában nyújthat segítséget, hanem abban is, hogy olykor egy kis távolságot véve a sürgés-forgástól, leüljünk vele mint egy jó baráttal, lapozgassuk, és vele együtt rácsodálkozzunk a karácsonyi kincsestár gazdagságára. A könyvet Meszleny Anna rajzai illusztrálják.

Egy tervezett sorozat első kötetét veheti kezébe az olvasó; a szerző a folytatásban a nagyböjti és húsvéti, a pünkösdi és az évközi idő ünnepi készületeit, lelki, történeti és néprajzi hátterét járja majd körül.

A szerzőről:

Dyekiss Virág 1981-ben született Budapesten. Hétgyermekes édesanya, a néprajztudományok doktora, A Szív jezsuita magazin rendszeres szerzője (és amint a képen látható, egykori címlaplánya), dúla. Az ELTE-BTK magyar, finnugor és néprajz szakjait végezte el. Néprajzkutatóként az ELKH Néprajztudományi Intézetében dolgozott, doktori disszertációját egy kisebb szibériai népcsoport, a nganaszanok mitológiájáról írta.

A kötet megvásárolható a Jezsuita Kiadó webshopjában.

 

Frissítve: 2021. január 08.