Arcképcsarnok: Kajtor Domonkos SJ

Születésnap: 1993. július 13., belépés: 2014. szeptember 21., jelenlegi állomáshely: München, filozófiai tanulmányok

Fotó: Orbán Gellért

Kajtor Domonkos jezsuita skolasztikust saját szavaival mutatjuk be születésnapja alkalmából:

Mit jelent számomra jezsuitának lenni? Két egyszerű betűt: „és”. Egy pici „és”-nek lenni Isten és Ember között. Egy olyan „és”-nek, ami nem magát a kapcsolatot jelenti, hanem egy lehetőséget, segítséget Isten és az emberek közötti kapcsolat megszületésére. Egy pici „és”, aminek önmagában nincs értelme és amint értelmet kap és betöltheti a szerepét már nem más, csak két apró betűcske, melyek szabadon, kegyelemből ott állnak észrevétlenül Isten és az Ember között.

12 éves voltam, mikor először elgondolkodtam a papság lehetőségén. II. János Pál pápa halálakor éreztem azt, hogy egy jó ember halt meg és én is hasonlóan szeretnék élni. Aztán a teenager éveim alatt hol felbukkant ez a gondolat, hol eltűnt. Sokáig zavart, hogy miért foglalkoztat engem ez. Végül a „Miért?” kérdés vezetett oda, hogy kisebb nagyobb lelki kalandozások és hullámvasutak után elkezdtem foglalkozni a „visszatérő vendégemmel”. Ezek voltak az első lépéseim a tudatos imaéletemben. Majd 2010. december 21-én egy lelki nap alkalmával kimertem mondani: „Ha tényleg erre hívsz, akkor megadom magam.” Ekkor indultam el a papság irányába, de hamar, rá egy évre már éreztem, hogy az istenkapcsolatomat más formában szeretném megélni.

A Segítő Nővéreken keresztül megismertem a Szent Ignác-i lelkiséget, majd egy-két jezsuitán keresztül a rendet és teljesen magával ragadt az az életforma, ahogyan a jezsuiták élnek. Kint szolgálni a világban az emberek között (akár papként is), és egyidejűleg visszavonultan szerzetesként élni és próbálni mindent Istenben és Istenben mindent megtalálni. Ezek segítettek afelé a döntés felé, hogy jezsuita szeretnék lenni. Végül az érettségi után a már meghozott döntésemmel a lelkemben, kicsit ki szerettem volna tekinteni mindenféle egyházi védőburok nélkül a nagyvilágba, így két évig még gyengeáramú elektrotechnikát tanultam, majd miután azt befejeztem, beléptem Jézus Társaságába.

A novíciátus évei alatt 2014-16 között végzett iskolai gyakorlatot Miskolcon, dolgozott Szegeden kórházban, és lelkipásztori kisegítő volt a Mária utcai Jézus Szíve templomban. 2016-tól Münchenben nyelvi és filozófiai tanulmányokat folytat. A jezsuita.blog.hu rendszeres szerzője, bejegyzései ide kattintva olvashatók el.

Frissítve: 2018. július 13.