Arcképcsarnok: Koronkai Zoltán SJ

Születésnap: 1972. augusztus 10., belépés: 2002. szeptember 19., jelenlegi állomáshely: Budapest, Sodrás utca, a tartományfőnök sociusa, és az INIGO csoport vezetője.

„Az Isten Fiának hitében élek, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.” Szent Pál Galatákhoz írt levelének e sorait tartja legfontosabb sorvezetői egyikének Koronkai Zoltán SJ. Zoli atya Esztergomban nőtt fel, és egy ígéretesen felívelő villamosmérnöki pályakezdés, majd pár év kispapság után, harmincéves fejjel kérte felvételét a jezsuita rendbe. Teológiai tanulmányait Budapesten, Rómában majd Torontóban, a jezsuita képzést lezáró harmadik probációt pedig Indiában végezte. 2007-től 2015-ig a rendtartomány hivatásgondozói feladatait látta el (munkájáról ebben a videóban beszél hosszan), emellett hat éven át a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium lelkésze volt. 2014/15-ben a Fáber Szent Péter jezsuita rendház elöljárója, és az INIGO csoport vezetője, 2015-től két éven át iskolalkész Miskolcon a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumban. 2017-től a provinciális sociusaként, azaz segítőjeként, az INIGO csoport vezetőjeként és más ifjúsághoz kapcsolódó programok segítőjeként szolgál, emellett a jezsuita blog rendszeres szerzője (cikkei és hozzászólásai ide kattintva találhatók meg összegyűjtve).

 

„Ma jezsuita vagyok, de az Úr hívására való figyelem nem ért véget azzal, hogy a rendbe beléptem. Naponta újra és újra igent kell mondani arra a hívásra, amelyet egykor kaptam. Ha nem mondom ki az igent, akkor lassan elszürkül az életem és más vonzások bűvkörébe kerül (pl. a nők mindig vonzóak maradnak a szerzetes számára is, ahogy egy házas férfi sem csak a saját feleségét találja vonzónak). A hűség kis dolgokhoz való hűségből épül fel, mint a napi ima, feladatok ellátása stb. De nem csak a nagy hivatásra kell igent mondani, hanem naponta kell keresni az Úr új hívásait. Isten szeretete kreatív és az ember mindig csak zarándok marad az isteni szeretet ösvényén. Ha megállunk, akkor már nem vagyunk ezen az ösvényen. A jezsuita különösen is zarándok, mint az az ember, aki először volt Jézus társa közöttünk. Zarándokok vagyunk a mindig nagyobb Szeretet szolgálatának ösvényén” – vallja hivatástörténetét összefoglaló írásában Zoli atya.

Isten éltesse sokáig!

Frissítve: 2020. május 26.