Arcképcsarnok: Nagy Bálint SJ

Születésnap: 1979. július 19., belépés: 1997. szeptember 14., jelenlegi állomáshely: Budapest, a Sodrás utcai Xavéri Szent Ferenc rendház elöljárója, és a magyar provincia hivatásgondozója.

“Uram, ha te vagy, parancsold, hogy hozzád menjek a vízen. Ő azt mondta: Gyere!” – papi és szerzetesi mottójául ezt, a Máté Evangéliumából vett szakaszt választotta a 40. életévét egy év múlva betöltő Nagy Bálint SJ. Gyermekkorát a Mária utcai jezsuita templom vonzásában töltötte, itt került közel az oltárhoz ministránsként és cserkészként. A középiskolát az esztergomi ferenceseknél végezte, majd érettségi után jezsuitának jelentkezett. A novíciátust Szegeden töltötte, majd Münchenben kezdte meg filozófiai tanuulmányait. Ezt követően kollégiumi nevelőtanárként szolgált a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban és Kollégiumban, 2004-től a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán elvégezte a teológiát. 2009-ben szentelte pappá Dr. Székely János püspök – a százéves jubileumát ünneplő – Jézus Szíve templomban, és ugyanitt mutatta be újmiséjét is. 2011-ig két évet az USA-ban folytatott további teológiai tanulmányokat, ezután iskolalelkészként újra Miskolcon működött. A terciát 2014-15-ben végezte Írországban, ünnepélyes fogadalmát 2016-ban tette le. Két éven át vezette az INIGO csoportot, 2015-ben Koronkai Zoltántól átvette a rendtartomány hivatásgondozói feladatait, és 2016-ban a Sodrás utcai Xavéri Szent Ferenc rendház elöljárója lett.

Nagy Bálint SJ (fotó: Orbán Gellért)

Hivatásáról 2015-ben a Mária Rádióban beszélt hosszabban, a riport a Jezsuita Hangarchívumból ide kattintva hallgatható vissza. A 2017-es Nagymarosi Ifjúsági Találkozó főelőadójaként az imádságról tartott nagysikerű beszédet, mely videófelvételről ezen a linken tekinthető meg, az ifjúság személyes istenkapcsolatra való rátalálásáról pedig a 2018-as Országos Lelkipásztori Napokon tartott szintén visszanézhető előadást Egerben.

Hivatásgondozói munkájáról A SZÍV Jezsuita Magazin 2018. nyári duplaszámában jelent meg egy hosszabb interjúja, melyben szó esik a 2018/19-es Montserrat hivatástisztázó és jelöltévet beharangozó kisfilmről is. Ebben a beszélgetésben vall így: „komoly belső munkát jelent szabadon hagyni valakit, nehogy pusztán én akarjam, hogy jezsuita legyen, ha látom is, hogy alkalmas lenne rá. Belső szabadságra és imára van szükségem, hogy úgy tudjak emberek mellett állni, hogy az legyen, amit ők akarnak, és amire Isten vágyik velük kapcsolatban. Az Úr segít ebben a szabadságban, mert számomra igazi öröm, ha valaki megtalálja, amit keresett. […] Az Úr hív fiatalokat a szőlőjébe, és mi ezt szolgáljuk, nem a saját elképzeléseinket.”

Frissítve: 2018. július 19.