Az elhivatottságtól az emberkereskedelemig: felemelő és drámai témák a jezsuita filmszemlén

Megrázó kisjátékfilm arról, hogyan ad el családjuk kábítószerért és készpénzért kelet-magyarországi, főként cigányok lakta településeken gyerekeket és fiatal lányokat emberkereskedőknek, hogy prostitúcióra vagy rabszolgaságra kényszerítsék őket. Dokumentumfilm egy oroszországi faluról, ahol több száz művész, köztük festő él, és alkotásaik híre messze földről vonzza a turistákat; portré a Salgótarján tízéves labdarúgójáról, akit az Eindhoven tehetségeket kutató menedzserei próbajátékra hívtak. Kísérleti rövidfilm a fogyasztói kultúráról, némi világpolitikai beütéssel, illetve Bán János színművész és fia főszereplésével etűd egy apa és gyermeke kapcsolatáról. Emellett kisfilm egy Arany János-ballada kortárs értelmezéséről, valamint fényképek a transzcendensről, afrikai zarándokokról és arról, hogy egy festő miként válik szinte eggyé alkotásaival.

Sajgó Szabolcs SJ

A szombaton záruló 22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat első helyezett műveinek már csak a felsorolása is jelzi, milyen széles merítésből dolgozott a zsűri, amikor mérlegre helyezte a közel ötszáz beérkezett alkotást. Akik pedig végigkísérték a fesztivál négy napját, és megtekintették a programba beválogatott félszáz művet, vagy csak rövid időre ültek be a pesti Premier Kultcafé termeinek egyikébe, remek moziélményekkel távozhattak a vetítésekről. A magyarok mellett a világ minden tájáról érkeztek nevezések, így tágítva a fesztivál horizontját, és a honi, illetve európai kérdések, problémák közé sajátos ízként keverték bele a globális témákat.

A „Hívás” jegyében meghirdetett eseményen Rófusz Ferenc személyében Oscar-díjas rendező és elsőfilmes pályakezdő egyaránt benevezett; volt itt egyórás dokumentumfilm és kétperces kísérleti alkotás, animációs és kisjátékfilm, valamint számtalan jobbnál jobb fotó – az utóbbiakból nyílt kiállítás 2020. január 15-ig megtekinthető a Párbeszéd Házában. A Karl Markovics osztrák színész-rendező vezette „nagyzsűri” mellett ugyancsak nemzetközi ökumenikus döntnöki testület, valamint középiskolásokból és egyetemistákból álló diákzsűri működött, és mindegyik három kategóriában adott át elismeréseket. A szponzoroknak köszönhető, több tízezrestől a több százezresig terjedő pénzjutalom mellett a nyeremények között A Szív-előfizetés és jezsuita könyvcsomag is szerepelt, de a szakmailag legértékesebb elismerést minden bizonnyal az a versenyző vihette haza, aki Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező alkalmi munkatársaként képezheti magát tovább a szakmában. (A díjazottak listája ezen a linken érhető el.)

Karl Markovics
Frissítve: 2019. december 01.