Az új generális

A 36. Általános Rendgyűlés P. Arturo Sosa Abascal, venezuelai jezsuitát választotta Generálissá. P. Sosa Caracas-ban született 1948. november 12-én. Megválasztásáig a rend római nemzetközi munkáinak volt delegátusa, vezetője és mellette a a Generális tanácsában volt tanácsadó.

A megválasztás után Adolfo Nicolas gratula az új generálisnak

Képzése során 1972-ben filozófiából szerzett licenciát az Università Cattolica Andrés Bello-n, majd 1990-ben politika-tudományból doktorált a Università Centrale del Venezuela-án. Spanyolul, olaszul és angolul beszél, és ért franciául.

2008-ban, a 35. Általános Rendgyűlésen P. Nicolas nevezti ki őt generálisi tanácsadónak, még venezuelai tartózkodással. 2014-ben P. Sosa a római generális curia közösségébe költözött és átvette római nemzetközi munkáinak vezetését. Ide tartozik a Gregoriana Egyetem,  a pápai Bibilus Intézet és az Orientale, a Vatikáni Csillagvizsgáló és a római jezsuita nemzetközi kollégiumok, köztük a Germanicum et Hungaricum is.

1996-2004 között P. Sosa venezuelai provinciális volt. Ezt megelőzően a provincia szociális munkáinak volt a koordinátora, illetve a Gumilla Social Centre igazgatója, amely szociális kutatásokat és tevékenységeket fogta össze. P. Arturo Sosa életét a kutatásnak és tanításnak szentelte és sokféle feladata volt az akadémiai életben.

Így többek között a Andrés Bello Catholic Foundation professzora és szenátusi tagja volt, Tachira Katolikus Egyetem rektora. Kutatási és oktatási területe a politika–tudomány. Különböző kutatási központokban és intézményekben dolgozott és vezette az egyetem Társadalom- tudományi karának

a Venezuelai Társadalmi Változások és Modern Politikai Elméletek Intézetét.

2004-ben hívták meg oktatni a Georgetown Egyetem Latin Amerikai Tanulmányok Központjába, miközben továbbra is a Tachira Egyetem Politika-tudományi Intézetének professzoraként dolgozott.

Frissítve: 2016. október 20.