Az üldözött keresztények képviseletéért díjazták Sajgó Szabolcsot

Az üldözött keresztények szenvedéseinek bátor és hiteles bemutatásáért, képviseletéért a Széchenyi Társaság pénteken Böjte Csabának és Sajgó Szabolcsnak, Siklósi Beatrix MTVA-főszerkesztőnek, valamint Marossy Géza operatőrnek díjat adományozott. A ferences és jezsuita szerzetes – Hölvényi György EP-képviselő által szervezett – iraki útjáról Övék a mennyek országa címmel 2017-ben mutatott be riportfilmet a köztévé.

A Széchenyi István születésének 227. évfordulóján tartott megemlékezésen a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében a társaság díjat adományozott továbbá
• A tízgyermekes Benyus Sándornak és feleségének
• Pogány Erzsébet közgazdásznak, felvidéki közéleti személyiségnek (posztumusz)
• Sutarski Konrad lengyel írónak

Ezen alkalomból felidézzük, hogy Szabolcs atyáék milyen tapasztalatokról számoltak be az akkor még létező Heti Válasznak adott címlapos interjúban:

Sajgó Szabolcs: „Egy alkalommal, amikor egy település határában Csabával, Gyurival »elkalandoztunk«, megjelent egy autó, kiugrott belőle három katona. Nem tudták, kik vagyunk, ezért ránk fogták a fegyvert. Éreztem, hogy minden idegszálukkal azt mérlegelik, lőjenek-e, mert a rossz döntés, a késlekedés esetleg az életükbe kerülhet.” (…)

Böjte Csaba: „Az otthonhoz való ragaszkodással kapcsolatban szép élményünk volt az egyik székesegyházban. A szertartáson minden visszaköltöző család kapott egy olajfacsemetét. Azért imádkoztunk, hogy legyen módjuk felnevelni őket, és gyermekeik majd ennek, az őseik vére által öntözött földön ültetett fának az árnyékában üldögélhessenek, talán éppen a hozzátartozóik gyilkosainak gyermekeivel.” (…)

Hölvényi György: „Irakban és Kurdisztánban mindenhol jó volt magyarnak lenni, és még nem találkoztam olyan helyi egyházi vagy politikai vezetővel, aki egyetértene az európai bevándorlási politikával. Érthető: az ő világukat gyengíti, hogy életerős férfiak tömegével kerekednek fel, hiszen akkor ki fogja újjáépíteni a térséget?”

Az interjút teljes terjedelmében ezen a linken lehet elolvasni.

Frissítve: 2018. szeptember 22.