Ázsiai útján Észak- és Dél-Korea határára is ellátogat Arturo Sosa jezsuita generális

Július 13-án Arturo Sosa (a jezsuita rend legfőbb elöljárója) embert próbáló háromhetes utazásra indult a csendes-óceáni jezsuita régióba, hogy felkeresse a koreai, a kínai és japán tartományokat. Meg kell jegyezni, hogy a kínai provincia különböző földrajzi területeket ölel magába, s Makaót, Hongkongot és Tajvant a kínai kultúra köti össze.

Az utat lehetne egyszerű általános látogatásnak is tekinteni, amelynek során a rendi vezető első kézből szeretné megismerni társainak életét, az őket apostoli munkájukban érő napi kihívásokat, illetve a helyi vallási és szociális kontextust.  Idén azonban ezek az utak új elemmel bővülnek. Sosa atya úgy döntött, hogy a februárban közzétett apostoli preferenciák is bekerülnek a látogatás témái közé. Jó lehetőség adódik közvetlenül, személyesen elmagyarázni ezeket a jezsuitáknak és társaiknak a küldetésben.

Az ázsiai túrának egységes a lelkisége, a koreai, a kínai területeken és a Japánban történő látogatás pillanatai ugyanakkor különös figyelmet érdemelnek. Például Koreában a kiemelt téma a megbékélés lesz – hiszen évekig ez inspirálta a jezsuiták ottani kötelezettségvállalását.

A látogatás az Észak- és Dél-Korea közti határon nagyon jelentős lesz sok jezsuita és azon helyiek számára, akiknek családja évtizedek óta egymástól elválasztva kénytelen élni.

Makaóban Xavéri Szent Ferenc a Társaság elkötelezettségének a forrása, mivel ott ő is megfordult utazásai során. Itt a civil munkatársak kulcsszerepet játszanak a jezsuita munkákban. Szociális szolgálatuk által nagyon sok szegény embert érnek el a kontinentális Kínában, ugyanúgy, mint a nevelési intézményekben.

A Hongkonghoz tartozó, kantoni Cheung Chau szigete a nyugalom oázisa. Itt találkozik a generális atya az összes, a térséghez tartozó tartományfőnökkel.  A Társaság ebben a régióban lelkigyakorlatokat és más, lelki tevékenységeket kínál spirituális központjában. A jezsuiták itt is jelentős oktatási szerepet játszanak Hongkongban és Kowlonban lévő iskoláikban.

Tajvanon fontos pillanat lesz a látogatás, ahol a jezsuiták már az 1950-es évektől fogva szolgálták az őslakosokat Chutung városában.

Sosa atyának lehetősége nyílik megismerkedni a jezsuita plébániákkal és a Tien Oktatási Központtal, ami sok módon és kreatívan áll az ifjúság közvetlen szolgálatában.

Végezetül a japán provincia arra kéri a generálit: ne csak Tokióba látogasson el, hogy megnézze az ottani közösségeket és műveket, hanem menjen el Kamisakujiba is, ahol találkozhat elődjével, Adolfo Nicolás atyával. Ezek után Hirosimába látogat Arturo Sosa, ahol Arrupe atya emléke még élénken él. Végül a Yamaguchi Prefektúrába utazik, ahol Ázsia nagy misszionáriusa, Xavéri Szent Ferenc akkora kihívásokkal szembesült, hogy felül kellett vizsgálnia módszereit, és új utakat kellett keresnie a keresztény hit megismertetésére.

Forrás:

https://sjcuria.global/en/more-travels/694-three-weeks-three-jesuit-provinces-three-chinese-territories

Frissítve: 2019. július 23.