A barátkozás a misszió útja

Pro Ecclesia Hungariae díjban részesült Csókay Károly atya

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott a kilencvenéves Csókay Károly jezsuita szerzetesnek. A kitüntetést a testület nevében a konferencia elnöke, Veres András győri megyéspüspök adta át március 30-án, Budapesten, az MKPK székházában.

A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán a szerzetes a Katolikus Egyházért végzett.

Csókay Károly 1926. december 7-én született Mosonban (az egykori község ma Mosonmagyaróvár városrésze – a szerk.). A kalocsai jezsuita Szent István Gimnáziumban érettségizett 1944-ben, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult, ahol 1949-ben vegyészdiplomát szerzett. Még az év szeptemberében elhagyta Magyarországot, és a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetemen kezdte meg tanulmányait a kémiai doktorátus megszerzésére. Közben újra felerősödött benne a papi és szerzetesi hivatás, és 1950. szeptember 22-én kérte felvételét a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományába. A noviciátus éveit Belgiumban (Arlonban) töltötte, ahol 1952-ben fogadalmat tett.

A telejs cikk a Magyar Kuríron olvasható el: http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-baratkozas-a-misszio-utja-pro-ecclesia-hungariae-dijban-reszesult-csokay-karoly-jezsuita

Frissítve: 2017. március 31.