Bármi áron fölfelé, avagy az imádság kapaszkodó erejéről járvány idején

Az umbriai Todi város San Fortunato (Todi VI. századi vértanú püspöke) templomának gótikus főkapu bélletén az emberfia fölfelé indul. Bármelyikünk is lehet az a meztelen alak, csak a szándék a fontos: fölfelé! Alul áll, éppen csak nekilódulna. Követem a tekintetét, ahogy a csavaros oszlopra néz, mely irdatlan magasságba vezet, egészen föl, ahol többnyire Mária tartja ölében a Fiát. Föl kell jutni. Bármi áron! Hiszen ezért jövünk a dombra épült templomba, ezért lépdelünk föl a templomlépcsőn, hogy mind fönnebb kerüljünk. Bármi áron!

A béllet többi oszloplábánál tapogat a tekintetem. Keresem a megoldás kulcsát. Sok szökellés után rálelek a kőfaragó játékéra, mely nem szükséges a kapu önmagában teljes egészéhez, mégis odafaragta. Az a kis jelenet az a fölemlegetett „bármi ár”.

Todiban vagyunk, a ferences költő, Jacopone testvér városában. Őt ihlette a Lélek és írta meg átélten: „Stabat Mater dolorosa, juxta crucem lacrimosa / Állt az anya keservében sírva a kereszt tövében”. Amiről a ferences költő testvér énekel, azt assisi mestere, Szent Ferenc testében hordozta. Ő is állt a Kereszt alatt. La Verna hegyén, amikor a fölötte verdeső kerubszárnyú megfeszített Krisztus rávéste Ferencre megváltásunk árát, a sebhelyeket. A kőfaragó mester így kapcsolta össze a kapubéllet második és ötödik fölcsavarodó oszlopát. Az a fölkapaszkodó emberfia-lánya csak ezen az áron juthat föl: Krisztus sebe erejével és Krisztus sebe erejében.

Az első az én feladatom, a másik az ő segítsége. A kettő együtt biztosan megy. Milliók kipróbálták. Mérhetetlen nagy számban, szentté-avatatlan mezítlábas hívő emberek. Mint ahogy ez a ruhátlan todi ifjú próbálgatja! Mint te meg én!

Még csak egy szó, a Stabat Mater utolsó verssora: „Quando corpus moriétur, Fac, ut ánimæ donétur, Paradísi glória. / S hogyha testem porba tér meg, Lelkem akkor a nagy égnek

Dicsőségét lelje meg. Ámen!”

Vértesaljai László SJ

Ha most, a koronavírus-járvány idején nem tudsz is elmenni Todiba, ajánlom, keress hozzá mély zenei élményt, s kérlek, hallgasd meg Antonín Dvořák Stabat Materét Harnoncourt-tól:

 

 

Frissítve: 2020. március 14.