„Hűségesen a közösen megkezdett lelki úton”: véget ért a Manréza online nagyböjti lelkigyakorlata

A jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Háza mindennapi imádságra hívott a nagyböjti felkészülés és Húsvét ünneplése idején. A Hamvazószerdától az Irgalmasság vasárnapjáig tartó, a skót jezsuiták által kialakított mintát követő lelkigyakorlatot egyénileg és közösségben is el lehetett végezni. Az imasorozat végeztével Lukács János SJ számol be a tapasztalatokról.

Kedves Barátaink!

A szervező csapat nevében szeretném megköszönni, hogy ilyen sokan mozdultatok velünk együtt, és maradtatok hűségesek a közösen megkezdett lelki úthoz. A napi imákat 2675 e-mail címre küldtük ki, az elmélkedések a Facebookon posztok és napi történetek formájában további több ezer emberhez jutottak el. Sokan jeleztétek azt is, hogy közösségben, barátokkal együtt jártátok ezt a lelki utat, rendszeresen összegyűlve az imatapasztalatok megosztására. A Manréza által szervezett csoportokban a hét három estéjén több mint 200-an gyűltünk össze közös imádságra és imatapasztalataink megosztására.

Szeretném megköszönni munkatársaimnak, a háttércsapatnak is a kezdeti inspiráló beszélgetéseket, a nyitottságot az újra, a készséget a megvalósításban. Az első gondolat felmerülésétől a lehetőségek felméréséig, a skót jezsuiták anyagának kiválasztásától az engedélyek elkéréséig, a fordítástól a zenék magyar fülhöz igazításáig sokféle tennivaló és sokféle kreativitás talált egymásra. A Manréza szűkebb munkatársi közösségét pedig találékonyan és gondosan egészítette ki a jezsuita rendi központ Kommunikációs Irodájának csapata. 

Név szerint említeném a Manréza szervezésében létrejött három imacsoport vezetőit, akiknek hála a résztvevők járhatták útjukat virtuális, mégis hétről hétre konkréttá váló közösségben a szent negyven napban. Őket szerdán Gerber György és Gerber Borbála, pénteken Sebők Ágnes, Őss Mónika és András Attila SJ, szombaton pedig Papanek Márta és Lukács János SJ kísérték. Köszönöm Laczkó Zsuzsa SJC testvérnek, hogy a napi imák fordításán túl a zenéket olyan figyelmesen válogatta, hogy szinte önmagukban is végigvezettek a lelkigyakorlaton. A jezsuita kommunikációs irodának, különösen Jacsó Ancsának pedig az esztétikus megjelenítést és minden egyéb háttérmunkát!

Nagyon sokat jelent a rengeteg adomány, amit kaptunk az elmúlt hetekben. Hálásak vagyunk a megbecsülés és szeretet e jeleiért! Ha most, a lelkigyakorlat végeztével támogatnád a Manréza lelkiségi szolgálatait, akkor megint itt a lehetőség: 

  • Kedvezményezett neve: Manréza – Ignáci Lelkiségi Központ
  • Számlaszám: 10700024-69451571-51300009 (CIB Bank)
  • (Nemzetközi utaláshoz további részletek: IBAN: HU79107000246945157151300009, BIC: CIBHHUHB, Bank: CIB Bank Zrt Medve u. fiók, Cím: 1027 Budapest, Medve utca 4-14.)
  • Megjegyzés: online nagyböjti lelkigyakorlat + e-mail cím

Reméljük, örömödre szolgált, és gyümölcsözőnek találtad, hogy velünk imádkoztál! Szervezzünk-e jövőre is hasonló lelkigyakorlatot? Ha igen, mire figyeljünk jobban, változtassunk-e valamit? Ha ne, miért ne? Ezen a linken várjuk véleményedet!

Munkatársaim és rendtársaim nevében köszönöm még egyszer hűségedet a közös úton:

Lukács János SJ
a Manréza vezetője

Frissítve: 2021. április 13.