Belvárosi Csend

belvarosi_csend

Belvárosi Csend

El lehet csöndesedni a belváros zajában? Meg lehet állni a tavaszi forgatagban egy imára? Lehet találkozni hasonlókra vágyókkal? Több keresztény közösség együtt ajánlja programjait fiataloknak és időseknek, hogy közösen készülhessünk a hétköznapokban annyira hiányzó belső békére, megosztásra, egyszerűen: a megállásra.

Jezsuita programok

Február 9. 20.00 Nagyböjtre hangoló Lectio Divina, azaz közösségi szentírásolvasás. A biblikus bevezetőt Sajgó Szabolcs SJ tartja.

Jezsuita Sziget

Február 11. 17.00 A Szavakban leírhatatlan című Ikonkiállítás megnyitója. A kiállítást megnyitja: Terdik Szilveszter művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum munkatársa. A kiállítás március 24-ig látogatható munkanapokon 15 és 18 óra között.

Február 12. 18.00 Takács Imre művészettörténész (ELTE) előadása: Bizánci elemek Magyarország középkori művészetében

Február 13. 13.00  Zengő meditáció gongokkal és hangtálakkal. A szemlélődő imát vezeti: Sajgó Szabolcs SJ, a hangszereket zengésbe hozza: Jenei Kornél.

Február 13. 16.30 Pál Feri atya előadása az elköteleződésről

Február 14. 17.00 Vecsernye Kocsis Fülöp érsek, metropolitával, majd előadás és beszélgetés a magyar görögkatolikusságról

Február 15. 18.00 A ZarándokKör vendége Sajgó Szabolcs SJ, előadásának címe: Meddig kell mennünk az úton, hogy elérjük a Csöndet? Vagy inkább: hogyan haladjunk életünk útján, hogy maradandó helyet találjon bennünk a Csönd?

Február 16. 18.00 Oázis: Pozitív Pszichológia Műhely. Előadók: Törőcsik Júlia SSS és Groma Géza

Február 16. 18.00 A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertje

Február 17. 18.00 John D. Mueller amerikai közgazdász angol nyelvű előadása Redeeming Economics – The Birth, Death, and Resurrection of Economics címen.

Február 19. 18.00 Filmmeditáció (Tarkovszkij: Andrej Rubljov). Vendég: Szilágyi Ákos esztéta

Február 20. 18.00 Az Encuentros együttes nagyböjti jótékonysági koncertje

Február 21. 17.00 Vecsernye Orosz Atanáz püspökkel, majd előadás és beszélgetés az ikonok teológiájáról

 

Február 22. 18.00 Baán István (Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola) előadása a görögkatolikus templomépítészetről

Február 25. 18.00 Jó halál és jó halál? Az első alkalom témája: ….. – a Budapesti Szent Ferenc Kórház és a Párbeszéd Háza közös sorozata. A helyszín minden alkalommal a Párbeszéd Házában működő Loyola Café. Előadó: dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató (BSZFK), Moderátor: Sajgó Szabolcs SJ igazgató (PH). Stúdiófelelős: Bonum TV. A program idején élőben, telefonon és interneten is várjuk az érdeklődők kérdéseit, hozzászólásait.

Február 27. 9.00 Konfliktustól az együttműködésig – konfliktuskezelési műhely Ferenczi Andrea pszichológussal. Jelentkezés február 21-ig a parbeszedhaza.hu oldalról letölthető motivációs levéllel.

Február 28. 17.00 Puskás László görögkatolikus atya előadása a 20. századi görögkatolikus vértanúkról

Március 6. 18.00 Ahogyan a víz tükrözi az arcot – az Osonó Színházműhely előadása. Az előadás korunk szociális kérdéseit tárja a néző elé elsősorban a család válságát helyezve középpontba.

Március 7. 18.00 A Domonkos nővérek könyvbemutatója: Jean-Pierre Torrell, Szent Tamás Summája (Kairosz)

Március 12. 18.00-tól hajnali 2-ig: Kíváncsi, bátor és kalandvágyó fiatalok, figyelem! Idén megújul a Vízenjárók éjszakája. Korhatár: 16-35 év. Jelentkezés március 10-ig:

Március 19.  18.00 A Parastudió paraliturgikus színházi bemutatója: Kitartó herceg – Calderón és Kafka művei alapján

Március 19. 19.00 Virágvasárnap előesti ifjúsági meditációs mise, majd virrasztás szerzetesekkel és a Taizé csoporttal a Jézus Szíve-templomban

Március 22. 18.00 Oázis: Pozitív Pszichológia Műhely

Március 22. 18.00 Jó halál és jó halál?

Március 23. 17.00 Bubnó Tamás (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) előadása a görögkatolikus liturgikus zenéről. A programot zenei betétekkel színesíti a Szent Efrém Férfikar néhány tagja.

Április 1. 17.00 Bészabó András Beszélgetés Istennel című kiállításának megnyitója. Beszédet mond: Sajgó Szabolcs SJ. Közreműködik: Vázsonyi János (szaxofon). A kiállítás április 28-ig látogatható munkanapokon 15 és 18 óra között.

Április 5. 18.00 Kiss Ulrich SJ: Urad-e az idő, vagy szolgád?

Április 12. 18.00 Oázis: „Beszéljünk róla…” – SOS házasodom! Vendég: Dr. Komlósi Piroska családterapeuta, a KRE docense

Április 15. 19.00 Alberto Ginastera-emlékhangverseny – jubileumi sorozat a száz éve született argentin zeneszerző emlékére. A műsorban Bartók, Kodály és Ginastera kamaraművei hangzanak el, illetve duók: előadják Stefkó Mihály (hegedű), Lydia Haurenherm (brácsa), Szervánszky-Cavaye Natasha (cselló) és Jeszenszky-Böhm Attila (zongora).

Április 19. 18.00 Oázis: Pozitív Pszichológia Műhely

Április 20. 5. Keresztény bloggertalálkozó a Talita.hu szervezésében

Április 22. 18.00 Romantika és impresszionizmus zongorára: Julieta Iglesias jótékonysági koncertje Ginastera, Chopin, Ravel és Liszt műveiből. A befolyó adományok a Jezsuita Menekültszolgálat munkáját támogatják.

Április 26. 18.00 Jó halál és jó halál?

Április 29. 19.00 Liszt, Aguirre és Ginastera. Előadják: Marco Bianchi (zongora) és Jeszenszky-Böhm Attila (zongora).

Május 2. 18.00 Lelki szolgálat a belvárosban – ökumenikus kerekasztal

Május 3. 18.00 Táncmeditáció Csókási Anna RSCJ-vel

Május 6-14. Pünkösdi kilenced a virtuális emeleti teremben. Egyénileg vagy közösségileg is van mód a kilencedbe való bekapcsolódásra ima vállalásával, akár több napon is! Bővebb információ: imadsaghaza.org.

Május 6. 19.00 Alberto Ginastera emlékhangverseny: Kodály és Ginastera és a táncok. Előadják: María Fernández Ponce (zongora), Javier López Jorge (zongora) és Jeszenszky-Böhm Attila (zongora)

Május 10. 18.00 Oázis: Pozitív Pszichológia Műhely

Május 12.. 18.00 Jó halál és jó halál?

 

 

Rendszeres programok:

Minden hétfőn 18.15-től és minden szerdán 10-től dicsőítő, közbenjáró imaórák az Őrtüzek Imádság Házával a Jézus Szíve-templomban

 

Minden kedden 17.30-tól csendes meditáció a Laudatio Meditációs csoporttal. Mivel vezetés nincs, a részvétel feltétele egy legalább egy hetes szemlélődő lelkigyakorlat elvégzése.

 

Február 16-tól május 10-ig keddenként 19 órától dicsőítő, közbenjáró imaestek az Őrtüzek Imádság Házával a Jézus Szíve-templomban

 

Minden kedden 20 órától Lectio Divina, azaz közösségi szentírásolvasás

 

Minden csütörtökön 19-től csendmeditáció a Csend-Élet csoporttal. Ez az imaalkalom lehetőséget biztosít a szemlélődő imamód megismerésére, gyakorlására.

 

Minden hónap 3. szombatjánszemlélődő csendes imanap Sajgó Szabolcs SJ-vel. Jelentkezés:

 

Lelkigyakorlatok:

Február 16-tól március 22-ig keddenként 18 órától „Istennel az emberek között” – nagyböjti lelkigyakorlat a hétköznapokban a Keresztény Élet Közösségével. Kísérők: Soósné Schnierer Klára és Danka Bea. Jelentkezés február 10-ig a parbeszedhaza.hu-ról letölthető jelentkezési lappal:

 

Február 17-től március 23-ig szerdánként 18 órától „Istennel az emberek között” – nagyböjti lelkigyakorlat a hétköznapokban a Keresztény Élet Közösségével. Kísérők: Benkő Adrienne, Ercsey Zsófia, Szalai Márta. Jelentkezés február 10-ig a parbeszedhaza.hu-ról letölthető jelentkezési lappal: 

 

Február 29-március 21-ig hétfőnként 18 órától „A Te vágyad vágyakozik bennem…” – nagyböjti hétköznapok lelkigyakorlata Balla Erika és Mézinger Gabriella SJC testvérekkel. Jelentkezés február 15-ig: . Részletes program: parbeszedhaza.hu

 

Március 24-27. Húsvéti lelkigyakorlat Sajgó Szabolcs SJ-vel. Helyszín: Szent Gellért Lelkigyakorlatos Ház (Leányfalu). Jelentkezés és bővebb információ: 

 

Március 31-től április 28-ig csütörtökönként 19 órától Szentlelkes élet – pünkösdváró lelkigyakorlat a hétköznapokban az Őrtüzek Imádság Házával. Kísérő: Berkecz Franciska SSS. Jelentkezés és bővebb információ: imadsaghaza.org

 

Egész évben Szent Ignác-i lelkigyakorlatokra vár a Manréza és az Életrendezés Háza!

 

Húsvéti missziók (március 24-27.):

A résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy lelkileg elmélyülve, közösen ünnepeljék a húsvét titkát, illetve a szent három nap során liturgikus szolgálatban vegyenek részt a vendéglátó plébánia szertartásain.

 

Az Inigo Csoport Balatonszemesre látogat.  Lelki vezető: Nagy Bálint SJ. Részvételi díj: 8000 Ft. Jelentkezés március 15-ig: . Hozz magaddal Szentírást, hálózsákot, laticelt, zeneszerszámot!

 

A Taizé csoport idén is vidéki misszióban ünnepli a húsvétot. Lelki vezető: Forrai Tamás SJ. Korhatár: 18-30 év. Jelentkezés (március 19-ig) és bővebb információ: http://taize.kim.katolikus.net/katakomba

 

Társ-programok

 

Imaórák minden hétköznap a Taizé csoporttal!

Napközi imaórák: hétfőtől csütörtökig 17.30-17.55, majd szentmise a Jézus Szíve-templomban

Péntek esti imaórák:

1. péntekeken a Zugligeti Szent Család templomban

2. és 4. péntekeken a Pesti Jézus Szíve-templomban

3. péntekeken a Belvárosi Ferences templomban

 

Taizéi zenei műhelyre is hívunk havonta egy pénteken a Jézus Szíve-templomba. Jelentkezés és bővebb információ: http://taize.kim.katolikus.net/katakomba

 

Március 12-13. „Mert zarándok voltam, és befogadtatok”. A Zarándokfogadás rejtelmei a Camino nővéreitől. 12-13-án: zarándokfogadó napok és műhely a Párbeszéd Házában. 14-én Lélektúra Budapest környékén. Vendégeink a spanyolországi ágostonos nővérek. Bővebb információ: zarandokiroda.hu

 

Március 18-20. Egyénileg kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat a Sacré Coeur nővéreknél. Jelentkezés március 11-ig: 30 4767-590 vagy 

 

Május 13-15. Egyénileg kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat a Sacré Coeur nővéreknél. Jelentkezés március 11-ig: 30 4767-590 vagy 

 

 

Április-júniusban 4 alkalmas interaktív programot szervez a Párbeszéd Háza Ferenc pápa a Laudato si’ kezdetű enciklikájáról. Részletek és jelentkezés hamarosan: parbeszedhaza.hu!

 

————————————————————–

Helyszínek:

A külön nem jelölt programoknak a Párbeszéd Háza ad otthont!

Belvárosi Ferences Templom
1053 Budapest, Ferenciek tere 9.

Életrendezés Háza (eletrendezeshaza.hu)
7694 Hossszúhetény-Püspökszentlászló 11.

Manréza (manreza.hu)
2098 Pilisszentkereszt–Dobogókő, Téry Ödön utca 6.

Párbeszéd Háza (parbeszedhaza.hu)
1085 Budapest, Horánszky utca 20.

Pesti Jézus Szíve-templom (jezusszive.jezsuita.hu)
1085 Budapest, Mária utca 25.

Sacré Coeur Nővérek Forrás Lelkiségi Központja (szentszivtarsasag.hu)
1121 Budapest, Mese utca 11-13.

Szent Család templom
1125 Budapest, Szarvas Gábor utca 52.

Szent Gellért Lelkigyakorlatos Ház
2016 Leányfalu, Móricz Zsigmond út 141.

Frissítve: 2016. augusztus 23.