Dokumentumfilm Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája alapján

A Laudato Si’ Mozgalom és az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának együttműködése révén született meg A levél (The Letter) című dokumentumfilm Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájáról, amelyet 2015-ben adott ki a környezeti krízisről és közös otthonunk megóvásáról. A bemutatót Rómában tartották október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepén. Az eseményen a rendező és a főszereplők is jelen voltak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK) Nevelős Gábor jezsuita és Bánlaki Zsanett, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának irodavezetője képviselte.

Michael Cerny bíboros, Nevelős Gábor jezsuita, Bánlaki Zsanett, valamint a Laudato Si’ Mozgalom európai programjának koordinátorai: Cecilia Dal’Oglio és Elena Attanasi

A Szentatya 2015-ös körlevelében kifejezte óhaját, miszerint „mindenkivel párbeszédet” szeretne kezdeni erről a témáról. Ennek jegyében a világ négy különböző pontjáról olyan személyek kaptak meghívást a Vatikánba, akik közvetíthették azon „hangokat”, amelyek eddig méltatlanul el voltak hallgatva a Földünk sorsát érintő beszélgetésekben.

Szenegálból, az Amazonas vidékéről, illetve Indiából és Hawaiiról érkező szereplők folytathattak eddig példa nélküli párbeszédet Ferenc pápával, képviselve a szegények, az őslakosok, a fiatalok, valamint a természet szempontjait. A dokumentumfilm az ő Rómába vezető útjukat és az ott átélt rendkívüli élményeiket követi nyomon, tele megindító személyes történetekkel, valamint a bolygónk válságáról, illetve annak természetre és az emberekre gyakorolt hatásáról szóló fejleményekkel.

A film megtekinthető az alábbi videóra kattintva. Felirat jelenleg angol nyelven elérhető:

 

Frissítve: 2022. október 07.