Beszámoló az Európai Jezsuita Öregdiák-szövetségek Konföderációjának közgyűléséről

Az Európai Jezsuita Öregdiák-szövetségek Konföderációja (ECJA) szeptember 27-29-én Litvániában, Kaunasban tartotta őszi rendes közgyűlését. Az európai jezsuita szervezetek képviselői évente kétszer találkoznak, hogy a kapcsolattartáson, közös tapasztalatok megosztásán túl támogassák a jezsuita rend misszióját az öregdiákok hálózatának lehetőségein keresztül. A kaunasi összejövetel középpontjában a 2021-ben tartandó Barcelona-i Alumni világtalálkozó szervezése állt. 

A program csütörtökön indult a fiatal alumnusok műhelymunkájával Vilniusban, melynek célja a barcelonai világtalálkozóra történő előkészület volt a fiatalabb korosztály szempontjainak megjelenésével. Az ötletelésen Novella Boglárka vett részt a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium képviseletében. A közös gondolkodás mellett természetesen maradt idő a főváros látványosságainak megtekintésére és a litván konyha specialitásainak megkóstolására az alumniközösség tagjaival. 

Pénteken a program Kaunasban folytatódott, mely település a két világháború között a litván főváros szerepét látta el. Kaunas hangulatos központjában működik a jezsuita gimnázium, amely nemcsak nemzetközi bakkalaureátus képzést biztosít diákok számára, de a tanulók az órarend részeként, kreatív módon sajátítják el a robotika alapjait is. A gimnázium vezetésének köszöntése és a kisdiákok angol nyelvű intézmény-bemutatása után vendégül látták a résztvevőket.

Az ECJA-konferencia résztvevői a kaunasi jezsuita gimnázium tetőteraszán

A munka érdemi része szombaton kezdődött, amikor az egyes tagországok képviselői beszámoltak a szervezetükben zajló tevékenységekről, és a spanyol delegáció ismertette a Jezsuita Alumni Unió (WUJA) barcelonai világtalálkozója szervezésének előkészületeit.

A világtalálkozó 2020. július 14-18. között lesz a katalán fővárosban számos izgalmas kísérő programmal, például zarándoklatokkal Szent Ignác nyomában. Pünkösty András magyar részről beszámolt a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium alumnitevékenységéről, egyúttal beszélt a résztvevőknek a 2020. augusztus 1-9. között Miskolcon tartandó Európai Magis-találkozóról, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hazai előkészületeiről.     

 

Az intenzív szombati napot a litván házigazdák által a városházán adott személyes hangvételű komolyzenei koncert, illetve ünnepélyes vacsora zárta. Vasárnap a jezsuita templomban közösen megünnepelt szentmise után folytatódott a munka az ECJA saját programjainak kiértékelésével és a tervek áttekintésével. 

A magyar alumniműhelyek szempontjából igen hasznos volt a részvétel, egyúttal nagyon jó hangulatú nemzetközi találkozón vehettünk részt. Köszönjük szépen a lehetőséget! A következő ECJA-találkozó 2020 tavaszán a lengyelországi Gdynában lesz. 

Novella Boglárka-Pünkösty András 

Frissítve: 2019. október 31.