Beszámoló az európai katolikus ifjúsági fórumról

Az F+EU18 (European Catholic Youth Forum for Social Engagement) konferencián Jacsó Annamária és Nagy Luca forrásfejlesztők, valamint Herpai Áron vettek részt a magyar jezsuita rendtartomány képviseletében.

Az F+EU18 konferenciáz Brüsszelben, az Európa Parlamentben rendezték meg 2018. március 7- 9. között, az európai katolikus fiatalok, és a keresztény fiatalokkal foglalkozó szervezetek számára. A szervezők (Horvátország) célja, az Európa és az egész világot foglalkoztató problémák és kérdések megvitatása, az Európában zajló nemzetközi katolikus programok ismertetése és kapcsolatteremtési lehetőség volt. A résztvevők több országból érkeztek, köztük Horvátországból, Csehországból, Spanyolországból, Máltáról, Romániából, Litvániából, Németországból és Magyarországról.  

Képünkön a magyar delegáció, valamint Peter Rozic SJ, a brüsszeli Jesuit European Social Centre vezetője, és a szlovén provinciális látható.

A háromnapos konferencia során különböző nemzetek, különböző témában tartott előadásait hallgathattuk meg. Ezek után kérdéseket tehettünk fel, majd egy-egy fórum keretében saját nézeteinknek is hangot adhattunk. A témák közül a legfontosabbak, a nemzeti, európai és a katolikus identitás fontossága, a fiatalok helyzete, a keresztény értékek érvényesítése a politikában, a migráció, az oktatás valamint a családok helyzete Európában voltak. Az előadók között Európa Parlamenti képviselők, püspökök, papok, ügyvédek, cégvezetők és különböző katolikus ifjúsági szervezetek képviselői voltak. Az utolsó napon került sor a különböző projektek népszerűsítésére, ahol a rengeteg program és kezdeményezés mellett a jezsuiták által szervezett, The Venice Faith and Politics Workshopra hívták fel a résztvevők figyelmét.

A konferencia végig az Európa Parlament üléstermeiben zajlott, így az Európa Parlament életébe is betekintést nyerhettünk. A hivatalos és szakmai előadások és programok mellet sor került egy Nemzetek Vacsorájára is, ahol kicsit kötetlenebb keretek között bemutatkoztak a résztvevő nemzetek. Mi a Jezsuita Gimnázium Sportnapjának egy videós beszámolóját játszottuk le, mert úgy gondoltuk, hogy hűen tükrözi a jezsuiták ifjúsággal folytatott munkáját. Nagyon hasznos és tartalmas előadásokon vehettünk részt, amelyek segítettek megismerni az európai fiatal keresztények gondolkodásmódját különböző témákban, valamint inspirációt adtak munkánk folytatásában.  

Frissítve: 2018. március 24.