Bubnó Márk és Elek László SJ a Páternoszterben

  • Húsz év után először egy páternoszterben találkozik a két egykori piarista diák.
  • Szóba kerülnek a koedukált oktatás előnyei és hátrányai,
  • a zenész létbizonytalansága és a szerzetes létbiztonsága,
  • az ego harcai
  • és titkos vágyak is.

Bubnó Márk énekes, zenész és Elek László jezsuita szerzetes szorult be a felvonóba képletesen a Páternoszter jezsuita podcast negyedik adásában.

Ami szóba került:


0.14 „Szia, Laci!”

Húsz év után először egy páternoszterben találkozik a két egykori piarista diák: Bubnó Márk, a Szent Efrém Férfikar énekese, az Anna and the Barbies együttes volt dobosa és Elek László jezsuita, a vitorlázás szerelmese.

1.35 Piarista emlékek avagy jó-e a koedukált oktatás?

Semmi párás szemű nosztalgia, csak őszinte vallomások egy kis nemzetközi kitekintéssel fűszerezve. És azt tudták, hogy annak idején a miskolci jezsuita gimnázium is külön fiú- és lányosztállyal indult?

6.13 Szintén zenész?

Azon nem lepődünk meg, hogy Bubnó Márk kórista volt, de Elek Lászlót sem lehetett „kirobbantani” az énekkarból, oboán és furulyán is játszott, eddigi zenei pályája csúcsának pedig azt tartja, amikor Verdi Requiemjét énekelhette a Cantate kórussal.

10.37 Lelkes amatőr VS kíméletlen profi #1

Amatőrként tudunk elég energiát beletenni a zenélésbe, hogy a végeredmény ne legyen középszerű? Mi az a lelkület, amitől az eredmény több lesz, mint hangok összessége?

15.59 A jezsuita rend egy kórus vagy egók harca?

Bizonyos helyzetekben nem az a lényeg, kinek van igaza, hanem hogy megvan-e a közösségben az összhang. Erről szól a szerzetesek engedelmességi fogadalma is. Bizalom ez abban, hogy vannak az enyémtől eltérő szempontok is, és a döntések mindegyiket figyelembe véve, Istenre figyelve születnek. Egy szerzetesrend nem egy tökéletesen összehangolt szerkezet, mégis ugyanaz a Lélek munkálkodik a tagjaiban.

21.21 Lelkes amatőr VS kíméletlen profi #2

Ha a csapat megélhetése a tiszta C-den múlik, akkor kutya kötelességed jól teljesíteni. Amatőrként kevesebb az elvárás, mindenki annyit vesz ki a zenéből, amennyit beletesz. De ha te magasabbra törsz, azért a többiek erőfeszítéseit még nem kell lenézni.

27.03 Van élet a zenén kívül!

Az embernek évi 120 koncert mellett kedve támad futni és sziklát mászni.

30.36 „Fogalmunk sincs, mi a szegénység”

Jó lenne nem függni a pénztől, ám a létbizonytalanság bele van kódolva a zenészi életformába. Ezzel szemben egy szerzetes kevesebből gazdálkodik, mégis nagyobb anyagi stabilitásban él. Megtudjuk, mi a szegénységi fogadalom lényege. De el tudja képzelni két európai középosztálybeli férfi a valódi nyomort?

38.34 Segít a zene fejben rendet rakni?

Bubnó Márk szerint a valódi közös zenélés afelé tereli az embereket, hogy jobban tudjanak egymásra figyelni. De egymást elfogadni bizonyosan segít a muzsika.

41.10 Honnan szereztétek az arabot?

Elég a nyitott szív az előítéletek leküzdéséhez? Lehet-e szavainkkal is küzdeni a szegregáció ellen? Márkot nézték már arabnak, Lacit pedig egy zarándoklaton kínálták cigánytelepen borsólevessel. Elsőre megteszi, ha bele tudjuk magunkat képzelni, milyen a másik embernek.

47.09 „Kezdjetek el élni!”

Márti dala az Anna and the Barbies és Kiss Tibi előadásában. Ne feledjék: arra van időnk, amire szánunk.


Korábbi adások:

Győrfi Pál mentőstiszt és Nagy Ernő SJ

Mező Misi zenész és Hiba György SJ

Juhász Anna irodalmár és Sajgó Szabolcs SJ

Az egyes adások meghallgathatók a jezsuita.hu/paternoszter oldalon és az alábbi podcast-alkalmazásokban is:

Spotify
Apple Podcasts
Breaker
Google Podcasts
Pocket Cast
Stitcher
Castbox

A Páternoszter médiapartnerei

 

Frissítve: 2022. február 21.