Magyar zarándokfilm Szent Ignác lába nyomában

2022-ben lesz ötszáz esztendeje, hogy a később Szent Ignác néven ismert fiatalember megtette híres zarándoklatát a spanyolországi Loyola és Manresa között. A Szent Ignác útja címmel forgatandó dokumentumfilm résztvevői a jezsuita rendalapító vándorlását járják végig, hogy majd az 500. évfordulón, a 2021/22-es emlékévben világszerte bemutassák az alkotást.

A film témája

A 90 perces dokumentumfilm, melyet Spanyolország történelmi tájain forgatnak, azt mutatja be, hogy egy zarándoklat miként válhat spirituális utazássá. A műben egy jezsuita szegődik a négy zarándok társául, és segíti őket, hogy a gyaloglás közben elvégezzék a Szent Ignác-i lelkigyakorlatot. A résztvevők ugyanazon az úton haladnak, mint amelyet a rendalapító tett meg 500 évvel ezelőtt Loyola és Manresa között, s közben a nézőknek bepillantást engednek belső utazásukba.

A cél

Miközben a szereplők bejárják a spanyolországi Camino Ignaciano kevéssé ismert útvonalát, a nézők megismerkednek a zarándoklat, illetve a táj szépségeivel, valamint a Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére mottó jegyében a Szent Ignác-i lelkiséggel.

A zarándoklat lelki vezetője

José Luis Iriberri SJ (Barcelona), a barcelonai Ramon Llull Egyetem oktatója. A Camino Ignaciano zarándokirodájának alapítója és igazgatója, az útról szóló könyvek társszerzője. Minden évben csoportok sokaságát vezeti végig az úton.

A filmhez adott ajánlója az alábbi videóban hallható:

Kreatív igazgató

Kovács Lajos SJ (Budapest), a kommunikációtudományok doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. A jezsuita szerzetes televíziós szerkesztőként és operatőrként is tevékenykedik.

A film rendezője

Tolvaly Ferenc (Budapest/München/Sitges), az El Camino című film és más zarándokmozik rendezője.

Szereplők
Szalma Balázs (34), Asztalos Katalin (28), Kovács Júlia Mária (31) és Beeri Benjamin (28)
A szereplők vallomása, hogy miért szeretnének részt venni a forgatáson

Forgatás

2020. július 31-2020. augusztus 20.

Bemutató

2021 tavaszán, a Szent Ignác-év megnyitásakor.

Szakmai támogatás

A magyar jezsuita rendtartomány szakmai tanácsokkal segíti a projektet. A forgatókönyvet a provincia vezetése és Irriberri atya egyaránt jóváhagyta.

A film reklámja és  bemutatója

A jezsuiták világméretű közössége, valamint a katolikus médiumok várhatóan érdeklődést mutatnak az alkotás iránt, és a filmet sok olyan helyen bemutatják, ahol a Jézus Társasága jelen van.

Célközönség

„Akik mindig is hittek Istenben; akik hisznek Istenben, de nem vallásosak; akik korábban elutasították Istent, vagy visszatérőben vannak hozzá; akik a felismerés ösvényén járnak, és akik bizonytalanok.” (James Martin SJ)

Támogató

Nemzeti Filmintézet, Magyarország

Patrónus

A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

A forgatásról a produkció Facebook-oldalán adunk folyamatosan hírt.

Frissítve: 2020. szeptember 02.