A világ jezsuita szemmel Ázsiai útján Észak- és Dél-Korea határára is ellátogat Arturo Sosa jezsuita generális

Arturo Sosa (a jezsuita rend legfőbb elöljárója) háromhetes utazásra indult a csendes-óceáni jezsuita régióba, hogy felkeresse a koreai, a kínai és japán tartományokat. Az utat lehetne egyszerű általános látogatásnak is tekinteni, amelynek során a rendi vezető szeretné megismerni társainak életét. Idén azonban ezek az utak új elemmel bővülnek. Sosa atya úgy döntött, hogy a februárban közzétett apostoli preferenciák is bekerülnek a látogatás témái közé.

A világ jezsuita szemmel A bölcsesség kincseit gyűjteni – Petrovics László SJ élményei Indiában

alaposabb tudás nélkül érkeztem Indiába a bölcsesség kincseit gyűjteni. Harmadik hete annak, hogy Delhiben tartózkodom, a Vidyajyoti jezsuita közösség vendégszeretetét élvezve. Így egyúttal – néhány hétre – annak a teológia fakultásnak is a vendéghallgatója lehetek, amely kiemelt helyet foglal el az itteni képzésben, s amely 1972-ben Pedro Arrupe személyes kérésére költözött át Kurseong városából (Darjeeling tartomány) Delhibe.

A világ jezsuita szemmel Az Il Gesù kulisszatitkai: így válaszolt a reformációra a jezsuiták római főtemploma

Nincs olyan művészeti stílus, ami energikusabban mutatná meg az „ellenreformáció” – vagy pontosabb szóhasználattal: katolikus megújulás – egyházképét, mint amit az Il Gesù templomban láthatunk. Ötszáz évvel ezelőtt ugyanis a templomok még nem helyezték ki az Eucharisztiát a hívők elé. Az Il Gesù az első olyan szakrális tér, ahol a Szent jelenlétét nem rejtették el. Sőt – a reformáció ellensúlyozására – Krisztus valóságos testét a lehető leghangsúlyosabban mutatják be.

A világ jezsuita szemmel Jezsuita generális: az intellektuális apostolkodás a jezsuiták küldetésének alfája és ómegája

A Jézus Társaságának generálisa, P. Arturo Sosa lengyelországi látogatáson tartózkodik, ahol két rendtartományban 600 jezsuita él. Az út első programjaként a Dél-Lengyel Tartományban az egyetemes apostoli preferenciák harmadik pontjával foglalkoztak: támogatni a fiatalokat a reményteljes jövő megteremtésében. A generális párbeszédre szeretne lépni a fiatalokkal is, ezért találkozott diákokkal és professzorokkal a krakkói Jezsuita Egyetemen.

A világ jezsuita szemmel Kosztolányi Dezső fajvédő írásainak margójára: mennyiben volt antiszemita a jezsuita Bangha Béla?

Április végén jelenik meg a Kosztolányi Dezső fajvédő írásaiból szerkesztett kötet. Az előzetes hírek szerint a könyv arról tanúskodik, hogy az író a Tanácsköztársaság után nem csupán magáévá tette, hanem alakította is a zsidóellenes közhangulatot. Tette mindezt a jezsuita Bangha Béla lapjában. De van-e különbség a nácik rasszizmusa, illetve a kereszténység és magyarság kettejük által képviselt – a mai fülnek különösen bántó hangvételű – védelme között? Szőnyi Szilárd írása a Válasz Online-nak.

A világ jezsuita szemmel Inkulturáció jezsuita módra: lélegzetelállító templom az inkák földjén

Ecuador fővárosába, Quitóba 1586-ban érkeztek az első jezsuiták, majd a város szívében, a főtéren, 1605-ben el is kezdték építeni a templomukat, amely 160 év alatt készült el. A dél-amerikai spanyol barokk egyik legpompázatosabb épülete a La Iglesia de la Compañía de Jesús, a Jézus Társasága templom. Az építkezést az olasz Nicolás Duran Mastrilli SJ kezdte el, a 160 év alatt több építészeti stílus jegyei is megjelentek az épületen.

A világ jezsuita szemmel Mi köze Aquinói Szent Tamásnak és egy olasz jezsuitának a hipertextek létrejöttéhez?

A számítógép kezdetben csak numerikus számítások elvégzésére volt fejlesztve. Szavakkal, szövegekkel mint adatokkal nem dolgozott. Roberto Busa (1913-2011) olasz jezsuita atya egyike volt az elsőknek, aki meglátta a számítógépben rejlő lehetőségeket irodalmi szövegek elemzéséhez. Busa teológusként Aquinói Szent Tamás Summa Theologiae című művét tanulmányozta. Tornya Erika RSCJ összefoglalója.

A világ jezsuita szemmel Teremtésvédelem felsőfokon, avagy széndioxid-semlegesség a katolikus egyházban?

A Jézus Társasága nem fektet be olyan vállalatokba, amelyek több mint 10 százalékot használnak fel kátrányos homokból származó termikus szénből vagy olajból. A londoni jezsuiták pedig a közelmúltban olyan konferenciának adtak helyet, amely a klímavédelem jegyében azzal foglalkozott, hogy a katolikus egyház intézményei pénzügyi befektetéseik által hogyan járulhatnak hozzá a széndioxid-semlegességhez (vagyis a nulla CO2-kibocsátáshoz). Tornya Erika RSCJ összefoglalója.