Afrika Hajnali üzenet Mozambikból – Sajgó Szabolcs SJ afrikai magyar jezsuiták nyomában

2022-ben több hónapot Afrikában töltött Sajgó Szabolcs SJ, aki szakértőként segítette azt a hazai stábot, amely filmet készít két korábbi magyar jezsuita misszionáriusról. A két fő helyszín Boroma, illetve Miruru, két híres missziós központ, amelyért a két magyar jezsuita odaadta az életét, és amelyek sorsa 1910-től egészen a közelmúltig rommá pecsételődött az akkori egyházellenes portugál politikai fordulat következtében. Személyes hangvételű beszámoló a M.I.N.D. 2022. téli számából.

Afrika A Szabadság vára – filmet forgatnak két magyar jezsuita afrikai szolgálatáról

Cséke Zsolt rendező-producer Menyhárth László és Czimmermann István jezsuita misszionáriusok életét és Afrikában végzett munkásságát mutatja be készülő dokumentumfilmjében. A magyar szerzetesek nemcsak gazdálkodásra tanították, de a rabszolgakereskedőktől is védelmezték a helyieket, akik a „szabadság vára” néven emlegették a boromai jezsuita telepet. A Nemzeti Filmintézet támogatásával dolgozó forgatócsoport munkáját április eleje óta Sajgó Szabolcs SJ segíti a helyszínen.

Afrika „De mit adtak nekünk a jezsuiták?” Válasz Afrikából

A jezsuita szerzetes az ignáci lelkiség szerint éli a mindennapjait, és a krisztusi üzenet mentén igyekszik alakítani környezetét, a társadalmi és kulturális valóságot. A Nigériában, Ghánában, Sierra Leonéban és Gambiában élő jezsuita közösségek elöljárójaként ez sokszor komoly kihívást jelent és nagyfokú rátermettséget igényel – Chukwuyenum Afiawari mégis átlagos, hétköznapi emberként jellemzi magát. Répa Anita interjúja az észak-nyugat afrikai rendtartomány vezetőjével.

Afrika A magyar jezsuiták és Afrika

A Jézus Társasága világszerte szívén viseli, és prioritásának tartja Afrika ügyét. Ennek jegyében a magyar rendtartomány is többféle módon kapcsolódik a földrészhez. Az alábbiakban a témában született írásokból közlünk válogatást. Sajgó Szabolcs SJ Afrikáról: „Sehol nem tapasztaltam még ekkora nyomort – de ennyi életörömet sem!” A Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita és Hölvényi György … "A magyar jezsuiták és Afrika" bővebben