Faludi Filmszemle Ajándék témában lehet nevezni az idei Faludi Filmszemlére és Fotópályázatra

A jó ajándék – Pilinszky János szerint – önmagunk egy darabja. „Gyönyörű kifejezése az ember földi sorsának, helyzetének s ugyanakkor transzcendens ambíciójának.” A Párbeszéd Házának Faludi Film és Média részlege meghirdette 25. tematikus nemzetközi filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei mottója az Ajándék. Október 10-ig várják a nevezéseket, a legjobb alkotásokat november 16–19. között Budapesten, a Premier Kult Caféban mutatják be.

Faludi Filmszemle Online díjátadóval zárult a 23. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat

November 21-én online díjátadóval zárult a 23. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat programja. A filmes kategóriák győzteseiről a Pavel Lungin, Radu Jude, Nagy Dénes és Lázár Kovács Ákos alkotta zsűri, a fotós díjakról Haris László, Gábor Enikő és Szamódy Zsolt Olaf fotóművészek döntöttek. A november 18. és 21. között, online megvalósuló vetítéseken magyar, iráni, orosz, spanyol, francia, ukrán, indiai, török, amerikai és brazil filmekkel is találkozhatott a közönség.

Faludi Filmszemle Október 19-ig lehet nevezni a Faludi Filmszemlére

A jezsuita hátterű Faludi Ferenc Akadémia november 18-21. között 23. alkalommal rendezi meg nemzetközi tematikus filmszemléjét, melyhez immár 11. alkalommal fotópályázat is kapcsolódik. A rendezvény célja, hogy a vizuális kultúra világán keresztül teremtő párbeszédet indítson el társadalmi kérdésekről, és kreativitásra buzdítsa az alkotókat. Az idén rendhagyó módon online megrendezendő fesztivál mottója: Közösségben.

Faludi Filmszemle Az elhivatottságtól az emberkereskedelemig: felemelő és drámai témák a jezsuita filmszemlén

Megrázó kisjátékfilm arról, hogyan ad el családjuk kelet-magyarországi, főként cigányok lakta településeken gyerekeket és fiatal lányokat emberkereskedőknek, hogy prostitúcióra vagy rabszolgaságra kényszerítsék őket. Dokumentumfilm egy oroszországi faluról, ahol több száz művész, köztük festő él, és alkotásaik híre messze földről vonzza a turistákat; portré a Salgótarján tízéves labdarúgójáról, akit az Eindhoven próbajátékra hívott.