Háború Ukrajnában Jezsuita-anglikán segítség Ukrajnának

Egy lengyel-magyar származású amerikai lelkész és Brüsszelben élő angol püspöke a Church of England európai egyházmegyéje élén; a budapesti anglikán gyülekezet, illetve az abból kinövő ökumenikus együttműködés a magyar jezsuitákkal a kárpátaljai Ungváron tartózkodó háborús menekültek megsegítésére. Szőnyi Szilárd írása a magyar Jezsuita Menekültszolgálat és a budapesti Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyház újkeletű kapcsolatának gyümölcséről.

Háború Ukrajnában Lengyel jezsuita harkivi szolgálata az orosz csapatok támadásának árnyékában

„Amint jön egy újabb bomba, és lerombol egy építményt, az emberek összegyűlnek és kitakarítják az utcákat, így csak a lerombolt épület marad ott. Az ágyások tele vannak virágokkal, a parkokban a fákat nyírják... Mindez a harkiviak életért való küzdelmét fejezi ki.” A lengyel Mykhailo Stanchyshyn SJ Harkivban szolgál, az orosz-ukrán háború frontvonalának egyik városában. Az alábbi interjúban megosztja tapasztalatait a hadihelyzetről.

Háború Ukrajnában Jezsuiták a menekültekért: negyedéves összegzés

Az Ukrajnában február végén kitört háború váratlan módon helyezte az eddiginél is fokozottabb készenlétbe a Jezsuita Menekültszolgálatot. Összefoglalónkban bemutatjuk, hogy a szervezet és a rendtartomány többi egysége milyen módon vette ki részét a humanitárius válság enyhítéséből annak első három hónapjában. Szőnyi Szilárd cikke a magyar jezsuiták negyedéves lapja, a M.I.N.D. 2022. nyári számában jelent meg.

Háború Ukrajnában Szociális munkást keres a Jezsuita Menekültszolgálat

Ügyfélközpontú, elsősorban az Ukrajnából Magyarországra menekülő emberek ügyeinek intézését és lakhatásuk támogatását segítő szociális munkást vár csapatába a Jezsuita Menekültszolgálat. A rugalmas és izgalmas munkakör kiváló szakmai fejlődési lehetőséget kínál. Jelentkezni május 15-ig lehet e-mailben. Előnyt jelent a menekültekkel végzett munkatapasztalat, valamint az angol és magyar mellett az ukrán nyelvismeret.

Háború Ukrajnában Jezsuiták és barátaik a menekültekért – a hatodik hét mérlege

Az Ukrajnában dúló háború első napjaiban azzal szólítottuk meg barátainkat, hogy legyenek partnereink a menekültek segítésében. A felhívásra több százan jelentkeztek, ki pénzbeli támogatással, ki természetbeni adománnyal, más szállás felajánlásával vagy önkéntes munkával. A rászorulók nevében is köszönjük az összefogást, melynek gyümölcseiről – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban adunk számot. A 6. hét mérlege.

Háború Ukrajnában Jezsuiták és barátaik a menekültekért – a negyedik hét mérlege

Az Ukrajnában dúló háború első napjaiban azzal szólítottuk meg barátainkat, hogy legyenek partnereink a menekültek segítésében. A felhívásra több százan jelentkeztek, ki pénzbeli támogatással, ki természetbeni adománnyal, más szállás felajánlásával vagy önkéntes munkával. A rászorulók nevében is köszönjük az összefogást, melynek gyümölcseiről – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban adunk számot. A negyedik hét mérlege.

Háború Ukrajnában Sajgó Szabolcs SJ a Jezsuita Menekültszolgálatról

„A háború kitörésekor az fogalmazódott meg bennem, hogy miért mennék Afrikába, amikor itt van szükség segítségre.” Hogyan segítenek Ukrajnának és Ukrajnában a jezsuiták? Milyen helyzetekkel találkozott az elmúlt hónapban a határon és a pályaudvarokon? Mit kezdjünk a háború okozta lelki traumákkal? Erről kérdeztük Sajgó Szabolcsot, a hazai Jezsuita Menekültszolgálat felelősét, az ukrajnai humanitárius válság kezelésével megbízott magyarországi jezsuitát.

Háború Ukrajnában Menekültek Ukrajnából – magyar segítők és befogadók élményei

Az ukrajnai háború kirobbanása óta számos család jelezte a magyar jezsuitáknál, hogy rövidebb vagy hosszabb időre befogadna menekülteket. A legtöbben saját otthonukat osztják meg, és egy-egy szobát ajánl fel az érkezőknek, de olyan is akad, aki különálló lakással vagy házzal tud segíteni. Emellett barátaink, illetve a rendtartomány munkatársai közül több mint százan önkéntes munkára jelentkeztek. Az alábbiakban az ő élménybeszámolóikat közöljük. Összeállításunkat folyamatosan frissítjük.