Hivatás Esőből a napsütésbe: képek a IV. Jezsuita futásról

Az őszies időjárás sem szegte kedvét a IV. Jezsuita futás résztvevőinek: október 1-jén a reggel az eső ellenére is megtelt a makkosmáriai kegytemplom a hivatásokért imádkozókkal. A szentmise végén a magyar jezsuiták elbúcsúztatták a Genovába induló novíciusaikat, a közösségi futás és gyaloglás résztvevői pedig a Szent Ignác-i lelkigyakorlat témáival ismerkedtek sportolás közben. A nap ezúttal is a Sodrás utcai rendházban ért véget bográcsgulyással és jó beszélgetésekkel.

Hivatás Fókuszban a romamisszió: rendhagyó, kihelyezett nyílt este jezsuitákkal Arlón

Következő nyílt esténk rendhagyó lesz: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, főként romák lakta Arlóra látogatunk el, ott töltünk két éjszakát, és ez idő alatt ismerkedünk a helyszínnel, a jezsuita misszióval. Csak szabad életállapotú, a jezsuita élet, a papság iránt érdeklődő katolikus férfiak számára, 18-30 év között! Időpont: Október 7., péntek 16 órától vasárnap ebédig. Mivel helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, mihamarabb érdemes jelentkezni a linken.

Hivatás Novíciusok titkos élete

Füszfás Pál SJ, Rácz Benedek SJ és Forián-Szabó Miklós SJ az első évét zárja a genovai jezsuita noviciátusban. Megkértük őket, meséljék el, milyen volt ez az időszak: miről szól és milyen érzés Olaszországban tölteni ezt az időszakot? Hogyan élték meg a 30 napos lelkigyakorlatot? Milyen apostoli munkát végeztek? Provinciánk lapjában, a M.I.N.D.-ben megjelent különleges (ön)interjúnkban ők írtak kérdést maguknak, illetve egymásnak.

Hivatás Válságból esély: mire tanít a jezsuiták számának megfeleződése Nagy Bálint SJ szerint?

Ferenc pápa: A jezsuiták számának megfeleződése leckét ad alázatból címmel közölt kivonatot még tavaly decemberben a katolikus.ma arról a beszélgetésről, amelyet az egyházfő a görögországi jezsuitákkal folytatott. Az alábbiakban az Athénban elhangzottakat ismertetjük Bárdi Zoltán fordításában, majd Nagy Bálint SJ írását közöljük. A magyar rendtartomány hivatásgondozóját arra kértük, fejtse ki véleményét arról, szerinte mire tanít és indít a statisztika.

Hivatás Osztoznak az Egyházért viselt felelősségben – jezsuita diakónusokat szenteltek

Erdő Péter bíboros, prímás december 11-én a budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban diakónussá szentelte Szűcs Bálint Gézát, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kispapját, valamint Tran Van Ngu József és Phamdinh Ngoc József jezsuita szerzeteseket. Adja Isten, hogy új diakónus testvéreink a szentség kegyelmében megerősödve áldás legyenek mindannyiunk számára! Vámossy Erzsébet tudósítása Topor Márta fotóival a Magyar Kuríron jelent meg.

Hivatás Diakónussá szentelik a Magyarországon élő vietnámi jezsuitákat

Erdő Péter bíboros december 11-én diakónussá szenteli Tran Van Ngu József SJ-t és Phamdinh Ngoc József SJ-t az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A két fiatal vietnámi születésű jezsuita szerzetes 2018 óta él a Sodrás utcai rendházban, és folytat teológiai tanulmányokat. Korábban mindketten Miskolcon állomásoztak, ott sajátították el a magyar nyelvet. Kérvényezték a magyar állampolgárságot is, melyet idén tavasszal meg is kaptak.

Hivatás Idén is futottak a hivatásokért a jezsuiták

Világi sikerek, kudarcok és megtérés – Szent Ignác életéről elmélkedhettek a III. Jezsuita Futás résztvevői. Szeptember 25-én több mint százan futottak vagy gyalogoltak együtt a makkosmáriai kegytemplomtól a Sodrás utcai rendházig. A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya felhívására nemcsak Budapesten, hanem Marosvásárhelyen és Rómában is megmozdultak a jezsuiták és barátaik, sőt még spanyolországi novíciusok is futócipőt húztak.

Hivatás Jezsuiták titkos élete: így készülnek hivatásukra a magyarok a genovai noviciátusban

„Ez különleges időszak, melyet talán a sörfőzés folyamatához hasonlítanék. Érzékeny procedúra, melyben sok minden befolyásolja hogy mi lesz, amit a végén lecsapolunk.” Tímár Dániel és Török Gellért az első évét zárja a genovai jezsuita noviciátusban. Megkértük őket, meséljék el, milyen volt ez, az utóbbi hónapokban vírushelyzettől sújtott időszak. Különleges (ön)interjúnkban azt játszottuk, hogy ők írtak kérdést maguknak, illetve egymásnak.