In memoriam Meditáció Jálics Ferenc SJ halálának második évfordulóján

A korábbi hasonló események mintájára, halálának második évfordulóján, február 13-án, hétfőn 18.30 és 20.00 között közös meditációt szervez a Jálics Ferenc SJ alapította Gries-i lelkigyakorlatos ház közössége Pater Lutz Müller SJ vezetésével. Az alkalom kiscsoportokban, szentségimádás keretében zajlik majd személyesen és online, csatlakozni a világ világ bármely részéről lehet Zoomon. A szervezők mindenkit szeretettel látnak.

In memoriam Százéves lenne Nemeshegyi Péter SJ

Január 27-én lenne százéves Nemeshegyi Péter SJ. Az évforduló napján 18 órakor a jezsuiták szentmisét mutatnak be a Jézus Szíve-templomban Mozart Koronázási miséjével, illetve Görföl Tibor teológus emlékbeszédével. Utána a megemlékezés a Párbeszéd Házában folytatódik Péter bácsi életének felelevenítésével. A Szív jezsuita magazin Nemeshegyi Péter előtt tisztelgő friss száma, valamint Péter atya könyvei kedvezményesen megvásárolhatók a helyszínen.

In memoriam Milyen örökséget hagyott XVI. Benedek a jezsuitákra? Federico Lombardi SJ írása

Federico Lombardi olasz jezsuita, volt vatikáni szóvivő közel állt XVI. Benedekhez mind a pápasága alatt, mind pedig a lemondása után. A Joseph Ratzinger-XVI. Benedek vatikáni alapítvány vezetőjeként alábbi írásában arról szól, hogy a jezsuiták miért emlékezhetnek jó szívvel és miért lehetnek hálásak a 2022. december 31-én elhunyt emeritus pápa életéért és munkásságáért. A rend központi honlapján megjelent szöveg magyar fordítása.

In memoriam Száz éve született Muzslay István SJ

„Muzslay atya egy volt azon kevesek közül, aki sokunknak segített. Tette, tehette, hiszen ő is lélekkel telített volt.” Január 9-én lenne százéves  Muzslay István jezsuita pap, közgazdász, a belgiumi magyar emigráció meghatározó alakja, hazai diákok önzetlen patrónusa, a Leuvenben máig működő diákotthon egykori igazgatója. Életét, munkásságát rendtársai, kollégái és diákjai visszaemlékezésein keresztül mutatjuk be.

In memoriam Muzslay István SJ születésének 100. évfordulója

Az új év első napjaiban lesz Muzslay István SJ születésének 100. évfordulója. A jezsuiták ezért többféle módon is megemlékeznek a nagy előd pályafutásáról. Az eseménysorozat nyitányaként január 9-én 18 órakor hálaadó szentmisét mutatunk be a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban. A jubileumhoz kapcsolódóan online emlékkönyvet nyitottunk, melybe ki-ki megörökítheti valamely élményét István atyával kapcsolatban.

In memoriam Meditáció Jálics Ferenc SJ 95. születésnapján

A magyar jezsuita rendtartomány 2022. november 16-án, szerdán 18:00-20:00 óra között – bárki előtt nyitott – csendes meditációt szervez a Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 20.), melyben hálát adunk a tavaly elhunyt Jálics Ferenc SJ életéért, aki aznap lenne 95 éves, s közösen imádkozunk a békéért Ukrajnában és az egész világon. Akik nem tudnak személyesen eljönni, az alkalomhoz a Zoomon keresztül kapcsolódhatnak.

In memoriam „Elment a scriptor…” – Szabó Ferenc néhai jezsuitára emlékezik rendtársa, Bartók Tibor

„Scriptor volt, vagyis író jezsuita. Az írásban találta meg leginkább jezsuita hivatásának – vagyis a hit védelmének és terjesztésének, illetve az Ige szolgálatának – kifejezési formáját. Minden egyéb tevékenysége – rádió, tanítás, előadások – e klasszikus s immár egyre ritkább jezsuita életmód, az írás köré szerveződött.” Az elmúlással szembeni és a hinni akarás küzdelme szőtte át Szabó Ferenc SJ egész életét. Bartók Tibor SJ írása.

In memoriam Világszerte ezren vettek részt a Jálics Ferenc SJ halálának évfordulóján szervezett meditáción

Halálának első évfordulóján barátai, tisztelői világméretű meditációt szerveztek a tavaly elhunyt Jálics Ferenc SJ emlékére. A február 13-i alkalomra ezren regisztráltak a Föld 47 országából. A legtöbben, 365-en Magyarországról, közel kétszázan Németországból, majdnem százan Romániából és Argentínából kapcsolódtak be a meditatív csend közösségébe. Egyebek mellett Mexikóból, Spanyolországból, Peruból, Kanadából, Antigua és Barbudáról, Ausztráliából, Csádból és a Fülöp-szigetekről imádkoztunk együtt.