Interjú Új kapitány a szegedi jezsuita templomban

„Merjünk bízni egymásban, és legyünk tudatában annak, hogy akik körülöttünk dolgoznak, Isten nagyobb dicsőségére teszik!” Kisgyermekes miséket, adventi lelki és közösségi programokat, kezdeményező közösségeket szeretne a szegedi jezsuita templom új igazgatója. Miben látja saját szerepét intézményvezetőként, milyen egyéb változások történtek a szegedi jezsuita művek háza táján és hiányzik-e neki a balatoni vitorlázás? – erről is kérdezte Elek László SJ-t Hegedűs Rita.

Interjú Hogyan legyünk szentek? Interjú Patsch Ferenc SJ-vel

Az életszentség kérdését járjuk körül interjúnkban a magyar jezsuita rendtartomány egyik, Rómában idegenlégióskodó tagjával, Patsch Ferenc SJ-vel. Miben példaképe a 400 éve szentté avatott Loyolai Ignác a mai jezsuitának, és mi az, amiben nem? Hétköznapi és gyakorlati szempontok az üdvösség elnyeréséhez a Pápai Gergely Egyetem teológiaoktatójától, finom humorral fűszerezve. Szőnyi Szilárd interjúja a M.I.N.D. legutóbbi számából.

Interjú „Afrika közelebb van, mint hinnénk”

Hogyan tekint Afrikára egy keresztény európai parlamenti képviselő? Hölvényi Györggyel készített interjúnkból bepillantást kaphatunk a politikus afrikai munkájába, melynek során szerinte filozofálásnak nincs helye, annál inkább a konkrét együttműködésnek. Szó esik az egyház szerepéről, korrupcióról, valamint fizikai és lelki megélhetésről is. Berki Bettina, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságírótanfolyama hallgatójának írása a MIND legutóbbi számából.

Interjú „Cigányok és nem cigányok igaz egyetértésben” – bemutatkozik a jezsuiták romaszakértője

„Örömteli pillanat, amikor a diákok egy-egy beszélgetésben azzal fordulnak hozzám: »De magának ezt úgysem kell mondani, hisz jól tudja ezt«.” Október óta új rektor, Szabóné Dr. Kármán Judit áll a Kispesten működő Jezsuita Roma Szakkollégium élén. A romológus szakembert a politikai korrektségről, a cigányok szeretetéről és arról kérdeztük, milyen kihívásokat lát abban, hogy elméleti munkásságát most intézményvezetőként ültetheti át a gyakorlatba.

Interjú Ötven év közös éneklés: jubilál a Jézus Szíve-templom Musica Sacra kórusa

A Jézus Szíve Jezsuita Templom kórusát Bojta Károly 1970-ben alapította Budán, az Ulászló utcai kápolnában. Egy év múlva kerültek át mai helyükre, ahol Alberti Árpád lett a vezetőjük. Őt 1973-ban ifj. Sapszon Ferenc váltotta, 1988 óta pedig Rónaszéki Tamás a karnagy. A kórus két alapító tagja, Sapszon István és Buzay Ilona házassága a közös éneklésből nőtt ki, Gerencsér Balázs és Bertha Veronika pedig 2007-ben friss házasként lettek tagok. Négyükkel idézzük fel az együttes ötven évét.

Interjú „A szentmise nem koncert”: a Bellovics-Kaposi-Rónaszéki trió az egyházzenéről

A pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom zenei élete az elmúlt néhány évben színvonalban és intenzitásban is „kilőtt”. A Musica Sacra kórus fél évszázada mérceként van jelen, melléjük egyházzenész kötődésű pap, a megújult orgonához elsőosztályú orgonista is termett, és szinte hetente adnak koncertet rangos komolyzenei együttesek. Bellovics Gábor jezsuitát, Kaposi Brúnó orgonaművészt és Rónaszéki Tamás karnagyot a gitáros zenéről is kérdeztük. Végh Dániel interjúja.

Interjú Miért hord karikagyűrűt egy jezsuita? Kajtor Domonkos SJ az elköteleződésről

Kajtor Domonkos SJ Miskolcon, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium­ban szolgál magiszterként. A magisztérium a jezsuita képzés része, amikor a fiatal szerzetes filozófiai tanulmányai után 2-­3 évig a rendtartomány valamelyik apostoli művében végez lelkipász­tori munkát. Lássuk, mit takar ez a sok diák által csak Doma bá’­nak hívott rendtag esetében. Az interjúból az is kiderül, van-e olyan kérdés, amivel zavarba lehet hozni, és hogy miért visel karikagyűrűt egy jezsuita.

Interjú „Éltem a menedzserek hajszolt életét” – interjú Kiss Ulrich SJ-vel

1945-ben született Berlinben, édesanyja német, édesapja magyar. Sokáig topmenedzserként dolgozott olyan cégekben, mint a L’Oréal vagy a Cartier. Negyvenhárom évesen aztán belépett a jezsuitákhoz. Milyen volt az előző élete? Hogy lett szerzetes? Kiss Ulrich SJ-vel beszélgettünk a hivatásáról. Pásztor Péter interjúja.