Jezsuita arcképcsarnok „Mint a házasság előtti igen kimondása” – így készül a jezsuita András Csaba és Hiba György a papságra

„A készület hasonlít a házasság előtti igen kimondásához. Vágyakozás, álmodozás, félelem, izgalom, új kezdet." Ketten érkeztek a magyar jezsuiták közül képzésük és életük meghatározó fordulópontjához. András Csaba SJ Rómában, teológiai tanulmányainak végére érve, Hiba György SJ Budapesten várja, hogy lecsengjen a vírushelyzet, és kitűzzék diakónus-, illetve papszentelésük időpontját. Páros interjú a két jezsuitával.

Jezsuita arcképcsarnok A beilleszkedés kihívásai és örömei: két vietnámi jezsuita kalandjai Magyarországon

„A fiunk Istenhez tartozik; ha Isten azt akarja, küldje oda, ahova neki tetszik” – bocsátotta útnak egyiküket az édesapja. Immár évek óta két vietnámi tanuló rendtag jelenléte színesíti Budapesten a Sodrás utcai jezsuita rendház életét. Phamdinh Ngoc József SJ-nek és Tran Van Ngu József SJ-nek 12+1 kérdést küldtünk, hogy azok alapján meséljenek szülőhazájukról, valamint a magyarországi beilleszkedés kihívásairól és örömeiről.

Jezsuita arcképcsarnok „Egyik álomprojektem a digitális misekönyv” – Elek László jezsuita a kütyüvilág megszenteléséről

„Ma Ignác ugyanúgy sokat ülne a szobájában, csak most a számítógép előtt, és nemcsak kiterjedt levelezést folytatna, hanem biztos, hogy személyesen szólítana meg egy-egy jezsuitát.” Saját készítésű robottal tart hittanórát, akciókamerával rögzít keresztutat, a járványhelyzet idején pedig a jezsuita online munkacsoport vezetője. Interjú Elek László SJ-vel, a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium iskolalelkészével a digitális világ értékeiről és jezsuita hivatásának hátteréről.

Jezsuita arcképcsarnok Aki Ceaușescu börtönében született: Szőcs László SJ portréja

Egy Bukarest melletti börtönben született 1960-ban. Politikai fogoly édesanyja, amikor elszakították tőle, sebet ejtett a derekán, hogy ha később rátalál, felismerje. Szőcs László SJ, a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház munkatársa születésének nem mindennapi körülményeiről, arról, hogyan bocsátott meg az édesanyja az egykor őt kihallgató szekusnak, illetve a nemzetek megbékéléséről. Szőnyi Szilárd interjúja.