Jezsuiták a történelemben A székelyföldi születésű Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök vallomása Trianonról

„Apám Magyarországon született, anyám Romániában – miközben mindketten ugyanazon a helyen látták meg a napvilágot 1941-ben, illetve 1945-ben.” A Székelyföldről származik Vízi Elemér SJ, a magyar jezsuita rendtartomány vezetője. Trianon 100. évfordulóján arról kérdeztük, hogyan élte meg a szétszakítottságot, mit kezdjünk a nemzeti sérelmeinkkel, és miként lehet megtalálni Istent mindenben, ez esetben az ország feldarabolásában.

Jezsuiták a történelemben Jezsuiták nevelték Apponyi Albertet, a trianoni békekonferencia magyar küldöttségének vezetőjét

„Hat esztendőt töltöttem a jezsuiták fedele alatt, és csak jót láttam, csak jóban részesültem. A tanári és nevelői személyzet változásai folytán a rend tagjainak nagy számával léptem érintkezésbe; találtam köztük több szellemileg, szívbelileg és a lelki élet terén kiváló férfiút, de egyet sem, aki a legkisebb erkölcsi kifogás alá eshetett volna. (…) Hangos vidámság uralkodott a házban; annak, amit az előítélet »jezsuitizmusnak« szokott nevezni, nyoma sem volt.”

Jezsuiták a történelemben Emléktábla az 1944-ben a jezsuitáknál bújtatott Harsányi János Nobel-díjas közgazdásznak

Harsányi János születésének 100. évfordulóján, május 29-én a Harsányi János Tudásközpont és a hozzá kapcsolódó civil szervezetek képviselői emléktáblát helyeztek el a Párbeszéd Háza falán a VIII. kerületi Horánszky utca 22. szám alatt. Az alkotás azt a tényt örökíti meg, hogy a magyar jezsuiták a vészkorszakban hazánk később világhírűvé vált fiának, valamint közel 200 üldözött sorstársának adtak itt menedéket 1944 novembere és 1945 januárja között.