Jezsuiták szerint a világ Európa jövőbeli vezetőit képzik a jezsuiták – magyar fiatalokat is várnak Brüsszelbe

Megnyílt a jelentkezés az európai jezsuita szervezetek égisze alatt működő nemzetközi vezetőképzőbe. A brüsszeli European Leadership Programme öthónapos tréningjének résztvevői öt területen mélyíthetik el tudásukat a vezetéselmélet- és gyakorlat terén. A résztvevők emellett hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkoznak, és hetente találkoznak az EU jelenlegi és volt vezetőivel. A kurzusra magyarokat is várnak, az őszi szemeszterre augusztus 15-ig lehet jelentkezni.

Jezsuiták szerint a világ A Szolidaritás Litániája: jezsuita ima a koronavírus áldozataiért és hőseiért

Ha a litániákra gondolunk, egy régi, recitatív, kötött ima juthat eszünkbe. E hagyományra támaszkodva, azt új tartalommal megtöltve manilai jezsuita novíciusok elkészítették a Szolidaritás Litániáját, mely jól kifejezi a modern ember aggodalmait, Istenhez való kapcsolódásának vágyát. A litánia sokat mond a mai világról, a hiányokról, amelyeket Istenre bízhatunk. A szöveg a Covid-járványra is reagál, benne az áldozatokért és az egészségügyi dolgozókért mondott fohásszal.

Jezsuiták szerint a világ A jezsuita küldetésről a Covid-19 árnyékában: Arturo Sosa generális webszemináriuma

Hogyan gondoskodjunk küldetésünkről a Covid-19 világjárvány idején? Legutóbbi internetes szemináriumán Arturo Sosa, a Jézus Társasága legfőbb elöljárója válaszolt jezsuiták és világi munkatársak kérdéseire a témában.  A római jezsuita központ kommunikációs csapatának munkatársa, Pierre Bélanger SJ által vezetett beszélgetés kérdései és válaszai közül az alábbiakban öt hasznos pontot ismertetünk.

Jezsuiták szerint a világ Az európai jezsuiták szolidaritásra kérik az EU-t

Az Európai Jezsuita Provinciálisok Konferenciája üzenetet küldött az EU intézményeinek, és arra kéri őket, a koronavírus-járványra a szolidaritás elmélyítésével válaszoljanak. A felhívás, mely a II. világháború befejeződésének 75. évfordulóján született, a javak újraelosztását sürgeti a gazdag országoktól a szegényebbek javára, utóbbiak adósságának elengedésére és a menekültek támogatására szólít fel.

Jezsuiták szerint a világ Zárva a templom? Zsidó mintára tegyük szent hellyé az otthonunkat!

Most, amikor a járvány idején zárva vannak a templomok, a szentmise csak online elérhető, így a hívők többsége nem tud szentségekhez járulni, érdemes tanulni az Ószövetség népétől – javasolja egy zsidó származású jezsuita. A Szentföldön élő David Neuhaus SJ emlékeztet, hogy a keresztények idősebb testvéreinek vallásgyakorlata korábban szintén a templomuk köré szerveződött, ám annak Kr. u. 70-ben történő lerombolása után felértékelődött a családi otthon szerepe.

Jezsuiták szerint a világ Miért lett sikeres kutatómérnökből jezsuita? Koronkai Zoltán vallomása a hivatásáról

„Azt láttam, hogy mérnökből van elég, az evangélium hirdetőiből viszont nincs sok” – emlékszik vissza hivatásának kezdeteire Koronkai Zoltán SJ. A magyar provinciális sociusának, azaz segítőjének útja a Műegyetemi Katolikus Közösségtől az egyházmegyés papi szemináriumig, majd a jezsuita noviciátustól a Szent Ignác-i lelkiségű csoportokig. Interjú arról, hogy egy racionális elme miként talál rá a hitre, és melyek a szerzetesi lét örömei, kihívásai.

Jezsuiták szerint a világ Karikatúrát Szent Ignácról? Interjú Mihalkov Ferenc SJ-vel a rendalapító derűjéről

Tavaly az egyik tanuló rendtag, Mihalkov Ferenc SJ megkeresett minket: látnánk-e fantáziát Szent Ignác-rajzaiban a provincia által meghirdetett Hivatás Évéhez. Láttunk, így azóta a talán legművészibb jezsuita számtalan remek képet készített online felületeinkre. Interjú arról, hogy milyen derűs ember volt a rendalapító, miért kell őt vízfejű, gülüszemű, kopaszodó, kialvatlan kis űrlénynek ábrázolni, és hogy mire tanítja a rajzolót a bérmavédőszentje.

Jezsuiták szerint a világ Ferenc pápa elismeri a jezsuita Rutilio Grande és két laikus társa vértanúságát Salvadorban

Elismerték Isten szolgája Rutilio Grande García jezsuita szerzetes és két világi társának vértanúságát, miután Ferenc pápa február 21-én kihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. A hit elleni gyűlöletből ölték meg őket Salvadorban 1977. március 12-én. Vértanúságuk elismerése azt jelenti, hogy hamarosan boldognak nyilvánítják őket, valószínűleg még idén, egy Salvadorban megtartandó ünnepség keretében.