Kína Így él a maroknyi kínai katolikus közösség Budapesten

„A legtöbb hívőnk Kínából és Tajvanról származik, de a gyülekezetünkben természetesen nincs külön hivatalos és külön földalatti egyház: mi egy és oszthatatlan közösségként tevékenykedünk.” Miközben a magyar jezsuiták kínai jelenlétére emlékezünk, fordított előjelű folyamatra is van példa. Kínai katolikusok évek óta jelen vannak Budapesten, sőt rendszeres miséket tartanak. Szőnyi Szilárd írása a M.I.N.D. 2022. őszi, a kínai misszióról szóló számából.

Kína „Nehéz idők kemény embereket szülnek” – exkluzív interjú Hongkong jezsuita püspökével

Kínai, azon belül is hongkongi, katolikus és jezsuita. Stephen Chow SJ-t tavaly nevezték ki a két budapestnyi területű, 7,5 milliós, 1997 óta újra Pekinghez tartozó különleges közigazgatási terület püspökévé. Interjúnkban a kereszténység hongkongi arcát mutatjuk be, a helyi körülmények miatt csak óvatosan érintve a politikai helyzet szülte kihívásokat.  Szőnyi Szilárd írása a M.I.N.D. 2022. őszi, az épp 100 éve kezdődött kínai magyar jezsuita misszióról szóló számából.

Kína A magyar jezsuita, aki beszél kínaiul – interjú András Attila SJ-vel tajvani élményeiről

András Attila SJ, a magyar jezsuita rendtartomány ökonómusa, azaz gazdasági felelőse 2001 és 2003 között Tajvanon tanult, a Fuzsen Katolikus Egyetem nyelvi központjában. Bár missziós elképzelései nem úgy és ott valósultak meg, ahogy és ahol tervezte, végül folytatni tudta a nagy elődök munkáját, hiszen kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az elmúlt tíz évben számos magyar és kínai középiskolás fiatal ismerhette meg egymás kultúráját. Szilágyi Diána írása.

Kína Peking megér egy misét – Salát Gergely a száz évvel ezelőtti Kínáról

Kínát ma sem ismerjük igazán, de még ennél is kevesebbet tudunk arról, milyen lehetett a kelet-ázsiai ország a  magyar jezsuita misszionáriusok idején. A  korabeli történelmi, földrajzi, etnikai, kulturális és gazdasági háttérről beszélgettünk Salát Gergely Kína-kutatóval, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének vezetőjével. Barta István írása a M.I.N.D. 2022. őszi, a kínai magyar jezsuita misszióról szóló számából.

Kína 100 éve indult a magyar jezsuiták kínai misszója

Nyelvi ösztöndíjasként ismerkedett meg a Kínában és Tajvanon szolgáló magyar jezsuitákkal, szalagos magnóval rögzítette életútjukat, és az egykori misszió helyszínén egy napig „élvezte” a hatóságok vendégszeretetét. Ismerjék meg Vámos Péter történészt, Kína-kutatót, és a negyven támingi magyar szerzetes történetét! Feke György írása a M.I.N.D. 2022. őszi, a kínai magyar jezsuita misszióról szóló számából.