Kitüntetés Príma iskola a miskolci jezsuita gimnázium

Oktatás és köznevelés kategóriában megyei Prima Díjat kapott a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda. Mancs, a miskolci mentőkutya bronzszobrán és gyémánttal kirakott aranykitűzőjén túl egymillió forintot kapott a magyar jezsuiták borsod-abaúj-zemplén megyei intézménye a november 5-i díjátadón. A gálaműsorról nem hiányozhatott az iskola Magis kórusa sem, akik az Ignác, a lelkek lovagja című musicalből adtak elő ízelítőt.

Kitüntetés Állami kitüntetés jezsuitáknak Szent Ignác lelkisége és szellemisége képviseletéért

Számos egyházi személy részesült állami kitüntetésben március 11-én, köztük Vízi Elemér SJ és Őrsy László SJ. A jezsuita lelkiség és szellemiség képviseletének elismerése a rendalapító 400 évvel ezelőtti szentté avatására emlékező ünnep előestéjén történt. Ilyenformán a kitüntetés mindazon gyümölcsöknek adózik elismeréssel, amelyek Loyolai Ignác életéből és művéből, az általa létrehozott Jézus Társasága egykori és jelenlegi tagjainak tevékenységéből fakadnak.

Kitüntetés A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta Sajgó Szabolcs SJ

Az augusztus 20-i ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta Sajgó Szabolcs SJ. A Párbeszéd Háza igazgatójának az elismerést a magyar kultúra ápolásában és határon túli népszerűsítésében, a vallásközi párbeszéd előmozdításában vállalt szerepe, valamint az üldözött keresztények melletti kiállása miatt adományozta Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át az idén 70 éves jezsuitának.

Kitüntetés Állami kitüntetéssel ismerték el Illés Albert SJ helytállását a kommunista diktatúra idején

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült Illés Albert jezsuita szerzetes. A magyar rendtartomány tagja a Mindszenty József temetésén elhangzott beszéd – a fizikai megtorlást és az egyházi tevékenységtől való eltiltást vállaló – bátor terjesztéséért, keresztény elvei melletti példaértékű kiállásáért, valamint a rendszerváltoztatást követően a magyar jezsuita rendtartomány tagjaként végzett lelkipásztori szolgálatáért kapta az elismerést.

Kitüntetés A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Puss Sándor felvidéki jezsuitát

Puss Sándor felvidéki jezsuita szerzetes a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Magyarország pozsonyi nagykövetségén. Áder János köztársasági elnök a Kárpát-medencében, főként a Felvidéken élő magyarság összetartozását erősítő, sokrétű közösségépítő szolgálata elismeréseként ítélte oda az elismerést. Sándor atya az alábbi sorokat fűzte a kitüntetéshez. Az írás eredetileg az Életünk című katolikus lapban jelent meg. 

Kitüntetés Fraknói Vilmos-díjban részesült Szabó Ferenc jezsuita teológus

A történetíró, kanonok, címzetes püspök Fraknói Vilmosnak, az MTA rendes tagjának tiszteletére a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2000-ben Fraknói Vilmos-díjat alapított a teológia, a filozófia és az egyháztörténet terén kiemelkedőt alkotók számára. A díjat minden évben két magyar állampolgárnak és egy magyar nemzetiségű nem magyar állampolgárnak adományozzák. Idén a kitüntetettek között volt Szabó Ferenc jezsuita szerzetes is.

Kitüntetés Állami kitüntetést kapott Nemeshegyi Péter SJ

A kereszténység értékeinek hiteles felmutatásáért, példamutató missziós tevékenységéért, a magyar-japán kapcsolatok elmélyítésért, nemzedékeket nevelő és oktató lelkipásztori munkájáért a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta március 12-én Nemeshegyi Péter. Az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át. A jelenlévők szerint a legnagyobb tapsot Péter bácsi kapta. Nemeshegyi Péter középiskolai tanulmányait Budapesten a Fasori Evangélikus Gimnáziumban végezte. Ezután … "Állami kitüntetést kapott Nemeshegyi Péter SJ" bővebben

Kitüntetés Az üldözött keresztények képviseletéért díjazták Sajgó Szabolcsot

Az üldözött keresztények szenvedéseinek bátor és hiteles bemutatásáért, képviseletéért a Széchenyi Társaság Böjte Csabának és Sajgó Szabolcsnak, Siklósi Beatrix MTVA-főszerkesztőnek, valamint Marossy Géza operatőrnek díjat adományozott. A ferences és jezsuita szerzetes – Hölvényi György EP-képviselő által szervezett – iraki útjáról 2017-ben riportfilmet mutatott be a köztévé. Ezen alkalomból felidézzük Szabolcs atya megrendítő közel-keleti tapasztalatait.