M.I.N.D. Loyolai Ignác 400: a rendalapító szentté avatása a provincia lapja, a MIND új számának központjában

„Szent Ignác igazi csodája a Jézus Társasága” – interjú Pascual Cebollada SJ-vel, a jezsuita szentté avatások római felelősével; Hogyan legyünk szentek? – interjú Patsch Ferenc SJ-vel; Musicalt Szent Ignácról – a Jezsutól az Erkel Színházig; Kortársunk, Kaszap István – interjú Koronkai Zoltán SJ-vel; Srí Lankáról Borsodba – interjú Tőkés György SJ-vel; beszélgetés Oláh Zsolttal, a Lehetőségek Iskolája új vezetőjével; Az ökológiai megtérés igénye – interjú Benedek Józseffel.

M.I.N.D. Új jezsuita plébániától és óvodától az arlói cigánymisszióig: itt a MIND őszi száma

Jezsuiták veszik át a Krisztus Király plébániát Budapesten és a Szent Miklós óvodát Miskolcon; beszámoló a Magisról, a jezsuita lelkiségű fiatalok találkozójáról; Tereza Worowska a 30 éves Szentjánosbogárról; hatvanéves a leuveni Collegium Hungaricum; négy ifjú jezsuita jelentése a genovai noviciátusból; bemutatkozik a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia; Őrsy László SJ 100; tízéves a lelkivezető-képzés Dobogókőn; a cigánymisszió egy éve Arlón; lelkigondozás járvány alatt és után; Kerkai Jenő SJ szociális apostolkodása.

M.I.N.D. Jezsuiták cselekedetei: egyedülálló kötet a Jézus Társasága hazai történetéről

Bele lehet-e sűríteni fél évezredet ötszáz oldalba? Fel kellett-e valamit áldozni a tudományosságból a közérthetőség oltárán? Mit üzen egy börtönben madzagból készített rózsafüzér fotója vagy egy világháborús karikatúra? Interjú a Jézus Társasága magyarországi történetéről szóló, ősszel megjelenő kötet szerkesztőjével, Szokol Rékával. Kollégánk a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár munkatársa, a maga nemében egyedülálló könyv pedig a Szent Ignác-év kiadványai közé tartozik.

M.I.N.D. Szent Ignác összetett személyiségéről szól a jezsuiták negyedéves lapjának új száma

Arturo Sosa generális és Vízi Elemér provinciális a Szent Ignác-évről; a jezsuita rendalapító élete, ahogy a rajzos kedvű Mihalkov Ferenc SJ elképzeli; körkérdés az ignáci lelkiségről; több mint turizmus – a Camino Ignaciano; Szent Ignác titkárának szerepében: Nevelős Gábor SJ; musicalt Szent Ignácról? – interjú Herpainé Velkey Klárával és Kajtor Domonkos SJ-vel; „De mit adtak nekünk a jezsuiták?” – társasjáték Szent Ignáccal; interjú Jancsó Árpád SJ-vel és András Csaba SJ-vel.

M.I.N.D. A magyar jezsuita, aki beszél kínaiul: interjú András Attila SJ-vel

„Megtisztelő volt a diakónussá szentelő londoni püspök atya kérése, hogy nem volna-e kedvem az egyházmegyéjében működő kínai templom lelkésze lenni, és esetleg hosszú távra is ott maradni. Újra fellobbant bennem a kínai tűz, de miután egyeztettem a tartományfőnökkel, egyértelmű volt, hogy visszajövök Magyarországra.” Interjú András Attila SJ-vel erdélyi gyökereiről, kínai nyelvtudásának okáról, valamint jezsuita mivoltának örömeiről és kihívásairól.

M.I.N.D. „Nekem nincs időm sietni”: lelki beszélgetés Szőcs László SJ-vel

Csendben lenni. Lelassulni. Lépésről lépésre Isten jelenlétét szemlélni mindenben. Rácsodálkozni a teremtett világra és önmagunkra. A dobogókői rendházban élő Szőcs László jezsuita szerint mindez művészet. Balázs Zsuzsa interjúja a Manréza lelkigyakorlatairól, a kontemplációról, az olvasásról, a zenehallgatásról, a főzésről és arról, hogy Isten jelenlétében lenni mennyiben lehet „flow”-élmény, azaz a teljesség érzete.

M.I.N.D. „A meditációban a létet élem át”: dobogókői séta Mustó Péter SJ-vel

A közelmúltban 24 órára kitelepültünk Dobogókőre, hogy az ottani jezsuita rendház négy tagjának vendégszeretetét élvezve készítsük elő a rendtartomány lapja, a MIND tavaszi számát. Egyik programként sétálni hívtuk Mustó Péter SJ-t, s a Manrézát környező erdei ösvényeken a szemlélődő lelkigyakorlatról kérdeztük. Szó esett arról, hogy a meditációban milyen szerepük van a szavaknak, gondolatoknak, az érzékelésnek, és miként lehet iskolázni a figyelmet.

M.I.N.D. Ráismerne Szent Ignác a lelkigyakorlataira Dobogókőn? Interjú Lukács János SJ-vel

A felújítási munkálatok okozta kétéves kényszerszünet után tavasszal nyitja ki kapuit a jezsuiták megszépült Manréza Lelkigyakorlatos Háza Dobogókőn – már ha a járványhelyzet engedi. Lukács János SJ igazgatóval arról beszélgettünk, pontosan mi indokolta a felújítást, hogyan készülnek a remélt újraindulásra, miért nem hirdetik a lelkigyakorlatokat, kinek való az itteni elvonulás, és milyen meglepetést tud okozni egy nem hívőnek gondolt ember. Szőnyi Szilárd interjúja.