Misszió Te (hol) lennél misszionárius? – Körkérdés mai magyar jezsuitákhoz

Mai magyar jezsuitákat kérdeztünk arról, ha tudomásukra jutna, hogy a rend rövidesen missziós munkára küld szerzeteseket, akkor minek örülnének inkább: ha maradhatnának mostani helyükön, vagy ha menniük kellene. Hova és miért épp oda indulnának szívesen? Barta István írása a M.I.N.D. 2022. őszi, a kínai magyar jezsuita misszióról szóló számából. Aki válaszol: Kiss Ferenc, Horváth Árpád, Forrai Tamás, Tran Van Ngu József, Patsch Ferenc, Kajtor Domonkos és Jancsó Árpád.

Misszió Kínaiak között kínaivá? Vita az inkulturációról a katolikus egyházban

A XVI. század földrajzi felfedezései új lehetőségeket nyitottak a  katolikus missziók számára, amelyben az ekkor születő jezsuita rend meghatározó szerepet játszott. A  több ezer éves, gazdag hagyományokkal szembesülve fokozatosan megváltozott az egyház misszióról alkotott képe – még ha ez vitákkal, belső megosztottsággal és évszázados hiteltelenséggel járt is. Koronkai Zoltán SJ írása a M.I.N.D. 2022. őszi, a kínai magyar jezsuita misszióról szóló számából.

Misszió Srí Lankáról Borsodba: interjú Tőkés György jezsuita misszionáriussal

Tőkés György jezsuita misszionárius majd’ tíz esztendőt töltött Srí Lankán, a tea- és kaucsukültetvényeken robotoló tamilok között. Miután néhány évet a szegedi jezsuita templomban szolgált, februárban az észak-magyarországi Arló plébániájára került, romamisszióba. Interjú hivatásról és küldetésről a Távol-Keleten és Borsodban. Szilágyi Diána, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíró-tanfolyama öregdiákjának írása.

Misszió Jezsuiták Afrikában: az emberi méltóság bajnokai

Különös átutazókból, majd üldözött ellenségekből mára a szegénység elleni küzdelem élharcosai és a társadalmi megbékélés előmozdítói lettek a jezsuiták az afrikaiak szemében. Ám mostanra korántsem európai és amerikai misszionáriusok végzik ezt a szolgálatot. Mozaikok a fekete földrész életerős jezsuita közösségeinek sokszínű szolgálatából. Feke György írása a MIND 2021. téli, Afrikával foglalkozó számában jelent meg.

Misszió Mit csinálnak a vietnámi katolikus emberek a holdújév ünnepnapjain?

A holdújév (Tet holiday) vagy a tavaszünnep a legkülönösebb és leghosszabb ideig tartó ünnep, amikor minden vietnámi katolikus ember szeretné az Istennek, a családjának és mindenkinek a legjobbat nyújtani. A vietnámi holdújévi hagyományok mellett, mint az újévi jókívánságok, „a gyerekeknek adott szerencse pénz” vagy a nagy családi összejövetelek, a katolikus ember számára ott vannak még … "Mit csinálnak a vietnámi katolikus emberek a holdújév ünnepnapjain?" bővebben