Musica Sacra Fél évszázad szolgálat: interjú Rónaszéki Tamással, a Jézus Szíve-templom kórusának vezetőjével

Tavaly ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templom Musica Sacra kórusa. A csapatba 44 éve lépett be tagként, 33 éve vezeti az énekkart, tavaly töltötte be 60. életévét, és idén 45 esztendeje, hogy a templomban szolgál. Rónaszéki Tamással Hegedűs Rita beszélgetett a kórus életről és idei terveiről: régi és új tagok együttműködéséről, a most induló évadról, bővülő repertoárról, a templom kórusainak együttműködéséről. 

Musica Sacra Szakrális zene dél-amerikai dallamokra: tangómise a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

„Az argentin tangó és a szakrális zene találkozása” mottóval különleges szentmisét tartanak szeptember 30-án 19 órakor a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Martín Palmeri argentin zeneszerző tangómiséjét a Chemical Singers adja elő zenekari kísérettel. A két műfaj párosítása meghökkentő lehet, valójában azonban hasonló kezdeményezésről van szó, mint egy magyar vagy más népzenei fordulatokat használó egyházzenei kompozíció esetében.

Musica Sacra Kortárs egyházzene at its best: máriás hangversenyek a Mária utcában

1949-ben, a jezsuiták legutóbbi magyarországi szétszóratásakor ajánlották Úti Boldogasszony oltalmába rendtartományukat a külföldre vagy a civil életbe visszavonuló atyák. A Szent Ignác és első társai által küldetésük védelmezőjéül választott római Madonna-ikon magyar változata 1948-tól látható a pesti Jézus Szíve templom oldalfalában, és tavaszi ünnepe alkalmából szent zenével is leróják tiszteletüket a jezsuiták a Feszty Masa által megfestett kegykép előtt.

Musica Sacra A pápának énekelt a Jézus Szíve templom kórusa

A Musica Sacra kórus Rónaszéki Tamás karnagy vezetésével október végén Rómában járt. Koncertet adtak az Il Gesùban és Szent Ignác  halálának helyén, összefutottak Vértesaljai László atyával, és Ferenc pápának is volt alkalmuk énekelni. Jenei Gyöngyvér és társainak rendhagyó beszámolója e nem mindennapos élményről.