Szentté avatás Szent Ignác 400: így ünneplik a jezsuiták rendalapítójuk szentté avatását

Ünnepi szentmisével, életrajz és bélyeg megjelentetésével, valamint az ukrajnai menekülteket segítő adománygyűjtéssel emlékeznek a magyar jezsuiták rendalapítójukra, Loyolai Ignácra és társaira szentté avatásuk 400. évfordulóján. A Jézus Társasága központi római ünnepségén Ferenc pápa is részt vesz: a szentatya misét mond a jezsuiták anyatemplomában. Összefoglaljuk, mit érdemes tudni az évfordulóról és a március 12-i programokról.

Szentté avatás Barokk kori all-star gála

Hétvégén ünnepeljük az egyháztörténet egyik nevezetes egybeesésének 400. évfordulóját. A barokk kor legismertebb szentjeinek jelentős részét ugyanis 1622. március 12-én kanonizálta XV. Gergely pápa. Loyolai Ignácon kívül Xavéri Ferenc, Néri Fülöp, Avilai Teréz és Földműves Izidor is ezen a napon nyert bebocsátást a szentek sorába. Oberfrank Balázs, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíró-tanfolyama öregdiákjának írása a M.I.N.D. legújabb számából.

Szentté avatás „Szent Ignác igazi csodája a Jézus Társasága”

Loyolai Ignác és Xavéri Ferenc lettek az első jezsuita szentek, épp négyszáz évvel ezelőtt. Napjainkban több mint száz rendtársuk boldoggá- vagy szenttéavatási ügye van folyamatban. Hogyan válhatunk szentté? Képesek vagyunk csodákra? Mit tanulhatunk a mártírok és hitvallók példájából? Erről kérdeztük a Jézus Társasága általános posztulátorát, Pascual Cebollada SJ-t. Feke György interjúja megjelent a M.I.N.D. legutóbbi számában.