Teremtésvédelem Az átfogó ökológia a nagytakarítással kezdődik!

Aki Jézus példáját követve szemléli a teremtett világot, s rácsodálkozik a kincseire, annak szívében hála ébred a Teremtő és felelősség a teremtmények iránt – vallja Nevelős Gábor SJ. A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia teremtésvédelmi fórumsorozatának egyik első előadójával a Laudato si’ enciklikáról és hatásairól beszélgetett Barta István, az FFJA újságíró-tanfolyamának örekdiákja. A következő, április 7-iki fórum témája a szegénység lesz.

Teremtésvédelem Az ökológiai megtérés igénye

Mi való előbbre: a teremtés védelmének keresztényi kötelessége vagy a gazdasági fejlődés? A teremtett világ védelméhez mit adhat a hit és mit a tudomány? Interjú Benedek József akadémikussal, a miskolci és kolozsvári egyetem tanárával, aki a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia elnökségi tagjaként az Átfogó ökológia című fórumsorozat gazdája. Barta István, az FFJA újságíró-tanfolyama öregdiákjának írása a M.I.N.D. legújabb számából.

A világ jezsuita szemmel Teremtésvédelem felsőfokon, avagy széndioxid-semlegesség a katolikus egyházban?

A Jézus Társasága nem fektet be olyan vállalatokba, amelyek több mint 10 százalékot használnak fel kátrányos homokból származó termikus szénből vagy olajból. A londoni jezsuiták pedig a közelmúltban olyan konferenciának adtak helyet, amely a klímavédelem jegyében azzal foglalkozott, hogy a katolikus egyház intézményei pénzügyi befektetéseik által hogyan járulhatnak hozzá a széndioxid-semlegességhez (vagyis a nulla CO2-kibocsátáshoz). Tornya Erika RSCJ összefoglalója.