Az európai jezsuiták szolidaritásra kérik az EU-t

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Európai Jezsuita Provinciálisok Konferenciája

2020. május 8.

A katolikus egyház legnagyobb férfi szerzetesrendje, a jezsuiták európai vezetői ma üzenetet küldtek az EU intézményeinek, és arra kérik őket, a földrészen sorozatban kitört koronavírus-járványra a „valódi etikai és társadalmi szolidaritás” elmélyítésével válaszoljanak. A felhívás, mely a második világháború befejeződésének 75. évfordulóján, illetve 70 esztendővel a Schuman-nyilatkozat után született, arra kéri az EU-t, hogy minden lehetőt tegyen meg a „nemzetközi szolidaritás iránti vágy hiánya okozta egzisztenciális fenyegetettség” legyőzéséért.

A jezsuita nyilatkozat rámutat: a koronavírus-járvány Európa összes népében megerősítette az alapvető összetartozás tudatát. Az emberek újra felfedezik a szolidaritás keresztény üzenetét, s paradox módon olyan időben történik mindez, amikor a hívők nem jutnak el a templomokba. Miközben erősödik az emberekben a közös jó szolgálata iránti elkötelezettség, ez a növekvő tudatosság szolgáljon a változás hajtóerejeként.

A jezsuiták a globalizáció jelen gyakorlatának újragondolására hívnak fel. „Nem élhetünk egészségesen egy beteg bolygón” – mutatnak rá, utalva Ferenc pápa tanítására a „holisztikus ökológiáról”. Emellett kifejezik sajnálatukat, hogy az Unió kezdetben vonakodott a vírussal küzdő déli országok segítségére sietni. „Szerencsére az Unió mára visszatalált a szolidaritás gyakorlásának útjára. Középtávon az a kihívás áll előttünk, hogyan leszünk képesek kezelni a járvány gazdasági és társadalmi csapásait. Ez óhatatlanul a források részleges újraelosztásával jár majd a tehetősebb országoktól a szegényebbek javára.” A közlemény ezután a menekültek és oltalmat keresők európai helyzetét taglalja. A szolidaritás iránti felhívást „haladéktalanul rájuk is ki kell terjeszteni”, különösen azokra, akiket EU-szerte táborokba zártak.

A jezsuiták Ferenc pápát idézik, aki így fogalmazott: „Az Európai Unió jelenleg korszakos kihívás elé néz, melyen nem csupán a földrész, hanem az egész világ jövője múlik.”. Aláhúzzák, hogy a legfőbb kihívás az európai szolidaritás gyakorlása, mely a világméretű szolidaritás kialakulását vonhatja maga után. Ezért, szögezik le, a globális Dél ugyancsak európai szolidaritásért kiált, melynek különösen magában kell foglalnia „a szegényebb országok adósságának elengedését, a humanitárius segítségnyújtás és fejlesztési együttműködés erősítését, a katonai kiadások átirányítását az egészségügybe és a szociális szolgálatokhoz.”

Az üzenet azzal a reménnyel zárul, hogy a válság „spirituális lehetőséget nyújthat a megtérésre”; olyan esélyt, amelyet meg kell ragadnunk, hogy radikális változásokkal szolgálhassuk a köz javát.

A közlemény teljes, angol nyelvű szövege ezen a linken érhető el.

Frissítve: 2020. május 27.