Krízist átvészelő házaspárok felemelő vallomásai

Sérülten született vagy elveszített gyermek, elmaradt gyermekáldás, majd örökbefogadás, kapcsolati konfliktusok. Miként lehet a veszteségeket és nehézségeket teremtő módon a család javára fordítani? A jezsuita rendhez kötődő Faludi Ferenc Akadémia által készített Családban maradva című dokumentumfilm-sorozat négy család életébe enged bepillantást.

A Párbeszéd Házában működő Faludi Ferenc Akadémia dokumentumfilm-sorozata, a Családban maradva négy család életébe enged bepillantást. Elsőre ideálisnak tűnnek, azonban egy átlagos vagy attól döntően eltérő esemény, körülmény által a sors különös nehézséget rótt rájuk. Sérülten született vagy elveszített gyermek, elmaradt gyermekáldás, majd örökbefogadás, kapcsolati konfliktusok. Mindezek ellenére teljes életet élnek.

A filmekben bemutatott párok megküzdési stratégiájukról, az átélt fázisok nehézségeiről és arról is vallanak, miként találták meg a tovább vezető utat. Az egyenként bő húszperces epizódokból megtudhatjuk, a szereplők miként tudták a nehézségek ellenére is megőrizni a család egységét és az egymás iránti elköteleződésüket, miközben beszélnek arról is: az őket ért veszteségeket sikerült teremtő módon beépíteni az életükbe.

Az alkotások rávilágítanak, hogy bár sok váratlan megpróbáltatás is szegélyezi egy család útját, lehetséges felülkerekedni rajtuk, és értékké változtatva őket a családtagok mindennapjainak részévé tenni. Az epizódok amellett, hogy közösségek és párok számára hasznos témafelvetések lehetnek, a családalapítás előtt álló fiatalokat is megerősíthetik abban, hogy érdemes bátorsággal elköteleződve vállalni az anyaság és az apaság olykor nehéz, de felemelő hivatását. Mindegyik film erőssége az őszinte szembenézés önmagukkal és egymással, köntörfalazás nélkül és egymás tiszteletben tartásával.

A filmek az alábbi linkeken tekinthetők meg.

I. Ami van, annak szabad lennie
II. Mindennapi döntés
III. Jobban szeretem, mint az igazamat
IV. Vajon milyen virág lehet?
https://www.youtube.com/watch?v=dA9FgY84GTI
V. Szabadon szeretve
Frissítve: 2020. március 01.