„De mit adtak nekünk a jezsuiták?” Társasjáték Szent Ignáccal

„A társasjáték nyújtotta közösségformáló élmény valami ősi és mélyen bennünk rejtező viselkedésformát hív elő belőlünk, amire úgy vágyunk, mint egy adrenalinfröccsre” – vallja a Múlt-kor történelmi magazin és portál főszerkesztője. Bartal Csaba a lapkészítés mellett társasjátékokat is tervez és ad ki, most éppen a Szent Ignác-év apropóján A misszió – De mit adtak nekünk a jezsuiták? címmel és alcímmel. Balázs Zsuzsa interjúja.

– Kezdjük egy tesztkérdéssel: „A játék az lesz a XXI. századnak, ami a munka volt legalább háromszáz évig az ipari társadalomnak: a megismerés és az értékteremtés domináns módja.” Igaz vagy hamis az állítás?
– Bízom benne, hogy Pat Kane skót zenész és újságíró állítása igaz. Muszáj visszatalálnunk önmagunkhoz és közösségeinkhez. Sajnos az eltávolodás kortünet, ami az utóbbi két évtizedben a társadalom nagyobb részét magával rántotta. Amennyi előnyt hozott az emberiség számára a digitális ugrás, annyi csapdát is rejt, amibe tízből kilenc ember bele is lépett. Ezzel együtt a helyzet nem menthetetlen. Apró figyelmességekkel, kellő mértéktartással még megmenthetünk pár pillanatot korábbi életünkből: amikor még volt értéke annak, ha többen körbeültünk egy asztalt, és egymásra, nem pedig az okoseszközeinkre figyeltünk. Nem is olyan régi fényképeken még szembejön egy-két ilyen jelenet… A társasjáték nyújtotta közösségformáló élmény valami ősi és mélyen bennünk rejtező viselkedésformát hív elő belőlünk, amire úgy vágyunk, mint egy adrenalinfröccsre.

A Múlt-kor történelmi magazin és portál főszerkesztőjeként mi módon jutottál el a társasjáték-készítés világába?
– Az eltelt 20 év során elképesztő mennyiségű információ halmozódott fel nálunk: 70 ezer cikk, több ezer fotó és még sorolhatnám. Pár évvel  ezelőtt egy baráti társaságban valaki felvetette: akkora tudásbázison ülünk, amiből már egy jó társasjátékot is lehetne készíteni. Ezen elgondolkodtam. Régen nagyon szerettem társasozni, az utóbbi években viszont leginkább a gyerekek miatt játszottunk, elsősorban nekik való játékokkal. Mindenesetre utánanéztem, és arra jutottam, hogy kivesztek a tudásalapú társasjátékok.

Már a tévében sem fut a Legyen Ön is milliomos! Ezzel viszont az a baj, hogy a játékosok nem szűntek meg létezni, hiszen legfőbb társadalmi értékeink szerencsére még mindig a tudásra épülnek.

Sok játékelemet ötvöztünk A kocka el van vetve című Múlt-kor társasban, aminek kifejlesztése nagy élmény volt. A tudás fontos, de nem  mindenekfelett álló alkotóeleme a játékmenetnek, hiszen a szerencsén és a döntéseinken is sok múlik. Nagy sikerrel futott Magyarországon, idén ősszel érkezik a harmadik kiadása.

Bartal Csaba a Múlt-kor történelmi magazin és portál főszerkesztője

– Legújabb társasotok lényege, hogy a résztvevők Szent Ignác karakterére, életútjára felfűzve missziós központokat létesítsenek a világ számos pontján. Hogyan kell játszani vele?
– Nagy örömmel vettük a magyar jezsuiták felkérését, hogy – a Múlt-kor sikerére alapozva – a Szent Ignác-emlékévre készítsünk egy nemzetközileg is értelmezhető társasjátékot.

Izgalmas kihívásnak tűnt, miként tudjuk ötvözni a lelkiséget a versengő játékszellemmel.

A játék arra mutat rá, hogy a célt elérni csak együtt sikerülhet. Erősen megjelenik benne ugyanis a közösségépítő szemlélet. A játékban jezsuita missziós központokat kell létrehozni, melynek során a résztvevők jobban megismerhetik a rendet és kicsit önmagukat is. Noha minden játéknak csak egy győztese lehet – ez a mi esetünkben is így van –, a többi társassal ellentétben A missziónál van egy pillanat, amikor mindenki elbukhat, ha nem figyel oda: vagyis ha a játékosok túl önzők. Természetesen ilyennek is kell lennie, hiszen ez is része a játéknak.

– Pontosan hogyan készül egy társasjáték?
– Minden társasjáték sikere három tényezőn múlik: az algoritmuson, a végtelenhez közelítő játékvariánsok számán, illetve az egyéni döntések szerepén. A misszió esetében belépett a képbe egy negyedik tényező is: hogyan tudunk olyan, a lelkiséget mélyen megélő társasjátékot készíteni, ami adott esetben nem vallásos játékosoknak is hasonló élményt nyújt. A tesztelések azt mutatják, ezt sikerült elérnünk. Az egyedi algoritmus alapjaihoz egyébként mélyen le kell nyúlni önmagunkban. Ezzel hetek mennek el. Ha az alapgondolat már papírra vetíthető, jöhet a csiszolás, a sok-sok játék, tesztelés és a felkészülés a szinte végtelen számú végkimenetelre. Hálás vagyok a magyar jezsuita provinciának, elsősorban Vízi Elemér tartományfőnök atyának, hogy kiváló rendtársaival heti rendszerességgel segítséget nyújt a játék tökéletesítésében.
– Mikor és hogyan lesz elérhető A misszió?
– A játékra nyártól várjuk az előrendeléseket, szeptembertől pedig már postázni tudjuk az első darabokat. Ugyanolyan kirobbanó sikert várunk tőle, mint amit az első Múlt-kor társas, A kocka el van vetve produkált. Nem mellékes célkitűzés, hogy a Szent Ignác-év miatt megrendelésekre számítunk a világ számos országának jezsuita rendtartományaitól.

A játék honlapja ezen a linken érhető el.

Frissítve: 2021. június 05.