Diakónussá szentelik a Magyarországon élő vietnámi jezsuitákat

Erdő Péter bíboros december 11-én Budapesten diakónussá szenteli Tran Van Ngu József SJ-t és Phamdinh Ngoc József SJ-t. A két fiatal vietnámi születésű jezsuita szerzetes 2018 óta él a Sodrás utcai rendházban, és folytat teológiai tanulmányokat. Korábban mindketten Miskolcon állomásoztak, ott sajátították el a magyar nyelvet. Kérvényezték a magyar állampolgárságot is, melyet idén tavasszal meg is kaptak.

Tran Van Ngu

1987-ben született és 2010-ben lépett be a rendbe, 2015 óta él Magyarországon.

„A serdülőkorban sokat gondolkodtam: ki szeretnék lenni? Gimnázium alatt azt akartam, hogy majd jó szakmát szerezzek, ezért érettségi után úgy döntöttem, hogy informatikát tanulok. Abban az időben arra gondoltam, egyetem után lehet, hogy kapok egy jó munkahelyet, de mindig éreztem, még hiányzik valami. Szerencsém volt, mert amikor a gimnáziumban a tizenkettedik osztályba jártam, a nővéremtől kaptam egy prospektust, amiben olvastam Szent Ignác imáját, és ez nagy hatással volt rám. Ezért arra gondoltam, hogy később belépek a jezsuita rendbe” – tekint vissza lelki útjára hivatástörténetében.

Hazánkba kerüléséről azt írta: „Először aggódtam. Félelmet éreztem, mert Magyarországon sok minden más, különböző. Például az étel, a kultúra, a szokások, de főleg a nyelv. Féltem, hogy egyedül leszek, távol fogok élni a barátaimtól és a családomtól. Sok minden furcsa itt nekem, ezt el sem tudtam képzelni otthon. Kerestem információt Magyarországról és a magyar jezsuitákról. Ekkor még nem tudtam, hogy mit fogok csinálni ott. Sokat imádkoztam, kérdeztem az Urat, hogy Ő mit akar. Másokkal is sokat beszélgettem erről. Tudtam, hogy nem lesz könnyű. Amikor imádkoztam, beszélgettem az Úrral, azt halottam, hogy »Ne félj és bízzál bennem«. Ekkor a félelmem elszállt, bátorságot nyertem, örültem és békét éreztem. És most itt vagyok.”

Phamdinh Ngoc

1986-ban született, 2011-ben kérte felvételét a Társaságba, 2016-ban érkezett hazánkba.

„Az érettségi után négy évig tanultam közgazdaságtant (2006-2010) Saigonban. Ott ismertem meg a jezsuita rendtartományt, és most már tudom, hogy ez a legjobb szerzetesrend számomra, Jézus követésére a papi hivatásban és a katolikus egyház szolgálatára. Ezért gazdasági tanulmányaim befejeztével csatlakoztam a Jézus Társaságához, mert erősen hallottam szívemben a Jézus hívásának hangját: »Phamdinh Ngoc József, kövess engem!«” – mesélte korábban hivatása kialakulásáról.

Filozófiai tanulmányai végén különböző jezsuita provinciák hívták magisztériumra, náluk élni és dolgozni. „Az évfolyamunknak ajánlották Olaszországot, Japánt, Laoszt, stb., emellett Magyarországot is. Sokat imádkoztam ezzel a kérdéssel: »Hova menjek Isten nagyobb dicsőségére?«. Utána imádkoztam Isten előtt, és meghallottam szívemben az Ő hangját: »Jöjj Magyarországra, és meglátod, hogy ez lesz a legjobb a hivatásod és missziós küldetésed számára.«”

Mindketten kérvényezték a magyar állampolgárságot, melyet idén tavasszal meg is kaptak. „Megerősödött az a vágyunk, hogy egyre erősebben megismerjük az itthoni missziónkat, Istent egyre jobban szolgálhassuk, és veletek lehessünk ebben a gyönyörű országunkban – számoltak be a március 9-iki eskütételről.  – Nemcsak hűségesen szeretnénk itt élni, hanem boldogan és nagylelkűen is a jezsuita hivatásunkban. Ezért továbbra is azt kérjük, hogy imádkozzátok értünk, és kísérjetek is minket, hogy mindent Isten nagyobb dicsőségére tegyünk.”

Diakónusszentelés

A két vietnámi születésű jezsuita mellett az esztergom-budapesti főegyházmegye kispapját, Szűcs Bálintot is diakónussá szentelik.

Helyszín: Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom (1065 Budapest, Pethő Sándor utca 2.)

Időpont: 2021. december 11., szombat, 18.30

Előző este, pénteken 19.00 és 20.30 között taizéi jellegű imavirrasztást tartunk a szentelendőkért a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Szeretettel várunk mindenkit az imádságra!

 

Frissítve: 2021. december 06.