“…dicsérjétek őt húroknak zengésével és orgonákkal…”

2017. november 22-én nagyszabású jótékonysági gálakoncertet szervez a Jézus Szíve Jezsuita Templom az orgonafelújítás javára. A projekt részletes bemutatása áll a templom új kiadványának középpontjában is.

A zene védőszentje, Szent Cecília napján este hétkor kezdődő hangversenyen a jezsuita templommal közelebbi-távolabbi kapcsolatban álló művészek vállalták a közreműködést. Az orgonát Szabó Balázs szólaltatja meg, Kokas Katalin hegedűművész és gyermekei, Kelemen Hanna, Gáspár és Olga kamara- és szólóművek mellett meglepetéssel is készülnek. A Jezsuita Roma Szakkollégium muzsikus alumnusai közül Sárközi Xénia (szoprán) és Farkas András (tenor) lépnek fel, hozzájuk társul Vámosi Katalin (szoprán) és Alszászy Gábor (orgona), illetve Benyus János (kürt). A koncert lezárásaként a miskolci Fényi Kamarakórus énekel Herpainé Velkey Klára vezényletével, a gálakoncert műsorvezetője pedig Bősze Ádám lesz.

A hangszerrel kapcsolatos tervekről, illetve az orgona javára szervezett adománygyűjtő kampányról -melynek nyitó állomása a november 22-i gálakoncert – minden részlet megtudható a templom honlapján, a jezusszive.jezsuita.hu/orgonafelujitas címen, a projektnek szentelt új menüpontban, illetve a templom október 21-én megjelent új, őszi-téli kiadványából.

Az ezúttal is 24+4 oldalas füzetben fő témája a zene, az orgonafelújítás részletei előtt és után lelkiség és muzsika kapcsolatát megvilágító írások olvashatók. A templom bejáratánál, a persely mellett található állványról, illetve elektronikus formában erre a linkre kattintva letölthető kiadvány fókuszában a megjelenés napján pappá szentelt Bellovics Gábor áll, aki nemrég fejezte be egyházzenei tanulmányait, sőt, orgonánkon is játszott már. A füzet beszámol a nyáron indított délideji hangversenysorozatról, és a szezon egyik legkülönlegesebb eseményéről, a paraguayi Sonidos de la Tierra zenei együttes fellépéséről. Interjút olvasható a kiadványban Nemeshegyi Péter SJ atyával, aki ezúttal nemcsak Mozartról, hanem a jezsuita zenei nevelésről, és a japáni egyházzenéről is mesélt. Az orgona mellett szóhoz jut a füzetben a manapság oly népszerű taizéi zene képviseletében Kertész Annamária és Bálint Zsolt, a „Katakomba” néven is ismert műhely vezetői. Végül a templom munkatársait, és az őszi aktualitásokat sorra véve, beszélgetés olvaható Svajcsikné Pál Bernadette hittanárnővel, és szó esik az Úti Boldogasszony Urnatemető Mindenszentekre időzített újdonságairól is.

A zsoltáros szavait mottójául választó füzetből megismerhető a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonájának története és állapota, ezt követően bemutatja a felújítás műszaki lehetőségeit és a művészi elképzeléseket. A belső orgona-mellékletből kiderl, hogy a hangszert érintő beavatkozások mellett tervben van egy sor kapcsolódó fejlesztés és hasznosítási terv is. Ezekre tekintettel készült el egy ideális ütemterv, illetve költségvetés. A templomigazgatóság tisztában van vele, hogy a jezsuiták barátainak jelentős támogatása, és központi költségvetési források nélkül aligha vihető sikerre a vállalkozás. Ennek érdekében készülnek a november 22-i jótékonysági gálakoncerttel, előtte interaktív hangszerbemutatóval, különleges orgona-persellyel, jövőre orgonabállal, és síp-örökbefogadási akcióval, melynek keretében a lehetséges féltucatnyi támogatási lehetőség bármelyikével élő, és nevüket vállaló adományozónak egy-egy, a hangszerből származó síppal fejezik  ki hálájukat.

Az orgonafelújítási projektről szó esik a november 22-én jótékonysági gálakoncert keretében is, erre az alkalomra, és a többi az orgona javára rendezendő eseményre szeretettel hívnak és várnak mindenkit a Jézus Szíve Jezsuita Templom munkatársai.

Frissítve: 2017. november 08.