Páternoszter: Dolhai Attila és Kajtor Domonkos SJ

  • Egy lányos apa aggodalmai: szüzesség megőrzése a házasságig?
  • Mit jelent 200 kollégistával együtt lenni napi 24 órában?
  • Hogyan beszéljünk a fiataloknak a háborúról?
  • Mit ért a „kiüresedés” alatt egy jezsuita és egy színész?
  • Szent Ignác mint musial-főszereplő?!

Dolhai Attila színész, énekes és Kajtor Domonkos jezsuita szerzetes szorult be a felvonóba képletesen a Páternoszter jezsuita podcast nyolcadik adásában.

Ami szóba került:

0.13 „Hát, megálltunk…”

A Páternoszterbe ezúttal Dolhai Attila színész, musical- és operetténekes, valamint Kajtor Domonkos SJ, a miskolci jezsuita gimnázium iskolalelkésze, a helyi Magis kórusra írt Szent Ignác-musical felelőse szorult be.

4.13 Mi a közös a papi és az énekesi hivatásban?

Mi indította Kajtor Domonkost arra, hogy szerzetesnek álljon? Talán ugyanaz, amit Dolhai Attila leginkább szeret a színházi produkciókban? Spoiler: mindketten a helyükön vannak, ha eszközei Istennek.

10.36 Mit jelent kiüresíteni magunkat?

A színész számára azt, hogy elfogadja a többi alkotó elképzeléseit, rábízza magát a vezetésükre. Életét a lelkek vigasztalásának szentelő jezsuita számára pedig azt, ha a személyes lelki beszélgetésekben úgy tud jelen lenni, hogy közben elfeledkezik magáról, és teljes figyelmét a másiknak szenteli.

16.48 „Mit nem mernek megkérdezni tőlem a lányaim?”

Hogyan éli meg a lányos apuka, hogy gyermekei egyre ritkábban beszélik meg vele a problémáikat? Tudnak-e még a kamaszok olyat kérdezni az iskolalelkésztől, amivel zavarba hozhatják? Mit tisztelnek mindketten a mai fiatalokban?

23.15 Pepi bácsi „a föld felett lebegett”

Dolhai Attilát a katolikus tanítóképző főiskolán Nemeshegyi Péter jezsuita is tanította. Aztán mégsem lett belőle pedagógus, hanem némi hivatalnoki kitérő és zenekari pályafutás után a világot jelentő deszkákon találta meg az értelmet a munkában.

30.01 Jó és rossz viaskodása, avagy a lelkek megkülönböztetése

Jekyll és Hyde-ot játszik épp Dolhai Attila, így sokat gondolkodik a jó és a rossz viaskodásáról, hogy mennyire tudjuk irányítani ösztönszerű vágyainkat. Jezsuita beszélgetőtársa szerint Szent Ignác is hasonlóra gondolt, amikor arra kereste a választ, mi jön Istentől és mi a kísértőtől.

43.35 Beszélgetnek a fiatalok a háborúról?

A miskolci jezsuita középiskola diákjai a határainkig elérő háború kapcsán leginkább a kiszámíthatatlanságtól félnek, de azért élik a gimnazisták életét. Az iskolalelkész szerint nem kell félni a félelemtől, meg kell keresni az azt tápláló okokat.

46.25 Elindult a Páternoszter! Vagy mégsem?

Kajtor Domonkos is mesél egy friss darabról: június 28-án az Erkel Színházban is bemutatják a közreműködésével született Szent Ignác-musicalt. Jegyek már kaphatók a darabra, amely modern, humorral teli, és fülbemászó, mai dallamokkal mutatja be a jezsuita rendalapító életútját.

48.49 Liftzene

Ízelítő a Szent Ignác-musicalből Dolhai Attila tolmácsolásában.


Korábbi adások:

Grecsó Krisztián író és Bellovics Gábor SJ

Zólyomi Zsolt parfümőr és Kiss Ulrich SJ

Szalóki Ági énekes és Kiss Ferenc SJ

Bubnó Márk zenész és Elek László SJ

Győrfi Pál mentőstiszt és Nagy Ernő SJ

Mező Misi zenész és Hiba György SJ

Juhász Anna irodalmár és Sajgó Szabolcs SJ

Az egyes adások meghallgathatók a Páternoszter Spotify csatornáján és az alábbi podcast-alkalmazásokban is:

Spotify
Apple Podcasts
Breaker
Google Podcasts
Pocket Cast
Stitcher
Castbox
Podcast.hu

A Páternoszter médiapartnerei:

Frissítve: 2022. június 20.