Egy keresztény alkalmazhat-e erőszakot a számára fontos értékek védelmében? Itt A Szív új száma!

Nem elég azt tudni, mit tegyünk, ha úgy látjuk, veszélyben forognak legszentebb értékeink. Azt is meg kell fontolnunk, hogyan cselekedjünk – ha ezen értékek szerint akarunk élni.

Mit jelent az elköteleződés, a kiállás, a védelem?

Annak, aki védelmező szeretne lenni, elég az erő, vagy olykor szükséges számára az erőszak is?

Nem csak az ősi Rómában vetett fel aggályokat, hogy vajon egy hívő lehet-e a birodalmi hadsereg országhatárokat s ezáltal civil életeket is védelmező fegyveres katonája, akinek adott esetben ölnie kell.

Meddig lehet elmenni az erőszakmentesség eszményének hirdetésében, és hol kell „ésszerű kompromisszumot” kötni a valósággal, a közjó érdekében?

Amióta létezik a kereszténység, újra meg újra felmerülő kérdések ezek. Ha valóban meg akarjuk óvni legfontosabb értékeinket, nem elég a mit kérdésre felelnünk. A hogyan művészetét is el kell sajátítanunk.

Az Alapgondolatot ezúttal Török Csaba írása nyitja meg A Szív októberi számában, amelynek témája:

MEGVÉDENÉLEK – De hogyan?

A tartalomból:

„Az a legrosszabb, ha nem csinálsz semmit”

Győrfi Pál szerint az emberek többséges segítőkész a bajban, csak nem mindig tudja, hogyan segítsen jól. Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével hétköznapi hősökről, stresszfüggőségről, megelőzésről és a magánélet védelméről beszélgettünk.

Védjük meg az egyházat?

Több mint fél évszázad telt el a II. vatikáni zsinat óta, és a világegyház hozzálátott az ott kijelölt irányelvek megvalósításához. Vajon hol áll ma ez a folyamat? És kívánatos egyáltalán, hogy folytatódjék, vagy éppenséggel hátat kellene fordítanunk neki? E kérdések ma is számos vita hátterét képezik. Patsch Ferenc SJ írása zsinat utáni útkeresésről.

Az információs zaj és a védelem kihívásai

Az információs térben ugyanúgy szükséges védekezni, mint annak idején a középkori bástyákon, az óceán mélyén zajló tengeralattjáró-hadviselés során vagy akár az első világháború lövészárkaiban. Ám ha lehet, e téren még kevesebb dolog egyértelmű és direkt, így aztán a védelem sem egyszerű. Feledy Botond cikke segít eligazodni a legfontosabb szempontok között.

Védjük a földet! – 10 ötlet a környezettudatosabb élethez

A nyárvégi hőségben visszatérő téma volt a globális felmelegedés és a természet egyre romló állapota. A helyzetet komolyan kell vennünk: számos kutatónak az a véleménye, hogy ha továbbra is ilyen ütemben melegszik a Föld, nőni fog a tengerek és óceánok szintje, egyre több helyen nem lesz ivóvíz, nehezebb lesz élelmiszerhez jutni, és emiatt drasztikusan sok klímamenekült keres majd magának jobb otthont. Mit tehetünk magánemberként?

Harmónia hulladékokból

Ha a tárgyak szólni tudnának, mi mindenről beszélnének! – ábrándozunk sokszor. Sőnfeld Mátyás zeneterapeuta foglalkozásán a környezetszennyezés szimbólumává vált szívószálak, kidobásra szánt joghurtospoharak és vécépapírgurigák nemcsak megszólalnak, hanem egyenesen hangszerré alakulnak át.

A jezsuiták havi magazinja a kiadó honlapján megrendelhető.

Frissítve: 2018. október 03.