Egy megtérés zarándokútja: kiállítás a jezsuitáknál Szent Ignác életéből

Egy megtérés zarándokútja címmel nyitja meg következő tárlatát a Faludi Galéria szeptember 17-én, pénteken 18 órakor a Párbeszéd Házában. A zarándoklatnak is felfogható kiállítás a jezsuita rend alapítója, Loyolai Szent Ignác megtérésének 500. évfordulója alkalmából készült, és az emlékesztendő egyik kiemelt programja. Sajgó Szabolcs SJ, a PH igazgatójának ismertetője.

A földi király seregéből ötszáz éve az égi király seregébe átállt katona élete a mai ember számára is útmutató. Ha Iñigo de Loyola katona marad és földi vágyainak foglya, valószínűleg még a szaktörténészek sem emlékeznek rá ma már. De a nagyra törő és tehetséges fiatalembert saját ambíciója és a korabeli véres hatalmi játék duplán a halál közelébe sodorta 1521-ben. Súlyos sebesülés miatt csak hajszál híján maradt életben, maradandó sérülése pedig sírba tette korábbi álmait. Mihez kezdjen fölgyógyulása után? Egyáltalán mihez kezdhet? Hisz nem ért semmihez azon kívül, amire korábbi álmaihoz szüksége volt. 

Tragikus helyzetében megtapasztalta: ha egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik. Megértette, hogy az ajtók nem maguktól nyílnak előtte, hogy létezik egy felsőbb rendező erő és intelligencia, akire hagyatkozva, akit követve, aki mellett a nehézségek közt is kitartva valami csoda valósulhat meg, értelmes és szép életet élhet. De ehhez őszintén el kell engedni korábbi álmait.

A kiállítás Loyolai Szent Ignác életéből felvillant néhány állomást. Reméljük, hogy akik ezt a labirintusszerű zarándokutat végigjárják, azokat segíti majd teljesebben fölfedezni saját életükben a gondviselő Istent. Jó utat, kedves Látogató!

A szeptember 17-iki megnyitón köszöntőt mond Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója és Nagy Bálint SJ, rendtartományunk hivatásgondozója. Zongorán közreműködik Jeszenszky-Böhm Attila.

Részletek és regisztráció: a Párbeszéd Háza honlapján


Nyitva tartás:

A kiállítás november 9-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap 15:00 és 18:00 között.

Helyszín: Párbeszéd Háza, Faludi Galéria – Díszterem (1085 Budapest, Horánszky utca 20.)


 

Frissítve: 2021. szeptember 15.