Loyolai Szent Ignác életregénye magyarul

Loyolai Ignác szentté avatásának 400. évfordulójára a Jezsuita Kiadó magyarul is megjelenteti a rendalapító életéről 1982-ben készült nagysikerű spanyol regényt. Az Egyedül, gyalog című könyvet március 11-én, pénteken 17 órától mutatják be a Párbeszéd Háza konferenciatermében. 

Magányos lett volna a négyszáz éve, 1622-ben szentté avatott Ignác, annak ellenére, hogy halálakor már ezer tagot számlált az általa létrehozott Jézus Társasága? A könyv első pillantásra meglepő címe arra utal, hogy a jezsuita rendalapító mindvégig a maga útját járta, amelyet egyedül ő taposott ki, és saját élettapasztalatából csiszolt simára, hogy azután megoszthassa az emberekkel. A megtérés nagy zarándokútjára kerek ötszáz esztendeje indult el Loyolából egyedül, gyalog.

Egyedül, gyalog  – Loyolai Szent Ignác élete

Máig legnépszerűbb lelki életrajzát földije és névrokona, José Ignacio Tellechea Idígoras baszk katolikus pap, teológus és történész írta meg és adta ki 1982-ben. Máig mérvadónak számító munkájában Ignác írásai és egyéb korabeli források alapján, a korba visszahelyezkedve követi végig főhőse életútját. Közben számos alkalommal él az ignáci imagináció eszközével, azaz – a kérdésfeltevés és a feltételezés módszerét is segítségül hívva – szabadon engedi képzelőerejét, hogy a vizsgált élethelyzetet jobban megértse és megértesse.

A magyar fordítást Horváth Árpád SJ, a Jezsuita Kiadó igazgatója kezdeményezésére a Manréza Ignáci Lelkiségi Központ hispanista munkatársa, dr. Arendtné Salacz Nadine készítette a jubileumi Szent Ignác-év keretében, a nyelvi és szakmai lektorálást pedig a szerzőt személyesen ismerő dr. Bubnó Hedvig medievista végezte.

Egy este Szent Ignáccal  – könyvbemutató a Párbeszéd Házában

Az érintetteket a március 11-i könyvbemutatón Végh Dániel kiadványmenedzser kérdezi a kötet és a fordítás születésének körülményeiről, a magyar kiadás aktualitásáról, jelentőségéről és sajátosságairól.

Az eseményen részleteket olvas fel a kötetből Dóczy Péter színművész, Kaposi Brúnó és a Szent Efrém Férfikar tagjai pedig Szent Ignác-korabeli zenei részleteket szólaltatnak meg.

A Loyolai Ignác március 12-i szentté avatási évfordulójának előestéjére megjelenő 416 oldalas, fekete-fehér illusztrációkkal gazdagított kötet a bemutatót követően 4700 forint helyett kedvezményesen, 3000 forintos áron vásárolható meg a helyszínen, illetve megrendelhető a Jezsuita Kiadó webshopjából.

Regisztrálni ezen a linken lehet az eseményre.
Lapozzon bele a kiadványba!

Frissítve: 2022. március 09.