„Elfogadás, bizalom, jelenlét, közösen, Jézussal” – ilyen volt az Inigo-csoport idei húsvéti missziója

Négy nap. Huszonöt ember. Templom, idősek otthona, plébániaudvar, zarándokház. Elcsendesedés, együttlét, együttérzés, közösség a maga örömével, harsogásával, ünnepi asztal, remény. Mindez Jézus megváltó kereszthalálába és feltámadásába ágyazva, abból fakadóan – ilyen volt címszavakban az Inigo-csoport idei húsvéti missziója, melyet Romhányban tartottak, a helyi közösség életébe, a szent három nap liturgiájába kapcsolódva. És hogy mit jelentett mindez a résztvevőknek? Kiderül a megosztásaikból:

„Egyedül, társnak szegődve, közösségben. Így éltem meg idén húsvét ünnepét a romhányi misszóban.

Egyedül. A csendben, a belső vívódásokban, a keresésben, az impulzusok utáni imában, a Cserhát csodáit szemlélve, a kápolna meghitt terében.

Társnak szegődve. Jézus mellett a hajnali virrasztáskor, a szenvedésében, a szent sírnál. Egymás mellett a Hordozlak szolgálatban, a mély beszélgetésekben. A helyiek mellett a közös szertartásokon, az idősek otthonában a közös nevetésben, sírásban, meghallgatásban, ölelésben.

Közösségben. A széderesti vacsorában, a nagy nevetésekben, a feltámadási örömben, a közös szolgálatban, a spontán imakártya-gyártásban, a szívünkig hatoló vasárnapi gitáros dicsőítésben.”

„A húsvéti misszió több tekintetben is újdonság volt nekem. Egyrészt még sosem vettem részt korábban lelkigyakorlaton, másrészt sosem voltam még ennyire aktív részese a húsvéti szent három napnak. Jó volt a csend, a nyugalom, ami körüllengte a három napot és lehetőséget adott arra, hogy kicsit befelé tekintsünk és elmélyedjünk. Nekem zenészként kicsit furcsa volt persze, hogy napközben keveset beszélgettünk és az étkezések közben is csendben voltunk, de nagyon jó volt ez így. A beszélgetésekért nagyon hálás vagyok, sok új impulzus ért. Remélem magammal tudom ezeket vinni a hétköznapokba is.”

„Negyedik alkalommal vettem részt az Inigo-imacsoport húsvéti misszióján, és idén is gyönyörű szent három napot töltöttünk együtt, hála a vendégszerető romhányiaknak, lelkivezetőinknek, egymásnak és Jézusnak!

Nem először tapasztaltam meg, hogy kórusszolgálat közben bár megmutatkoznak az egyén fogyatékosságai, mégis milyen hatalmas erőket mozgat meg a közös éneklés.

Még fontosabb, hogy a szent három nap alatt közösen eltöltött idő alkalmat adott arra, hogy életem nehézségeit és örömeit először a mélybe, azután az ég felé nézve a kereszthalál és a feltámadás titkain keresztül szemléljem.”

„A mi csapatunk a helyi idősek otthonába ment, ahol nagyon vártak minket a bent lakók. Kiderült, hogy a többségük a »hitbe született és abban is szeretne meghalni«. Minden nap nézik a misét a tévében és közösen imádkozzák a rózsafüzért. Készültünk nekik keresztúttal, versekkel, fuvolával és játékkal is, de közben maradt idő beszélgetésre is. A szolgálat és a helyiekkel való kapcsolódás mellett volt terünk csendben maradni, Jézusra figyelni és ebből töltődni. Ilyen intenzíven eddig még nem tudtam megélni, hogy Krisztus feltámadt. Hála van bennem a rengeteg kincsért, amit ezen a szent három napon kaptam.”

„Jólesett ez a húsvét. Újra és újra szép ez a jezsuita missziós húsvéti ünneplés. Megemelte a lelkemet kicsit, és talán a csend is hozzájárult, hogy utána meg olyan jó volt beszélgetni, együtt dolgozni az ajtók festésén, és együtt ünnepelni. Szóval volt benne egyéni személyes szépség is, de mégis inkább a közösség érintett meg.”

„Az az alapélményem a húsvéti misszióról, hogy jó volt ebben a közösségben lenni. Általában tartok attól, hogy kevésbé ismert emberekkel töltsek huzamosabb időt egy ismeretlen helyen, de itt végig úgy éreztem, hogy a helyemen vagyok. Nagyon megerősítő volt számomra a romhányiak visszajelzése is, hogy milyen jó kis összeszokott csapat vagyunk, holott sokan nem is ismertük egymást korábban. Fantasztikus volt látni, hogy mindenki szeretettel van a többiek iránt és segíteni, tenni szeretne a közösségért. Egyaránt meg tudtuk élni együtt a lelki mélységeket és a felszabadult mulatást is. Szuper embereket ismertem meg, és ezért nem tudok elég hálás lenni!”

„Néhány szabad asszociáció: elfogadás, bizalom, jelenlét, őszinteség, közösen, Jézussal, derű, remény, hála.”

Frissítve: 2022. május 12.