Könyv készült a menekült gyerekek iskolai befogadásának támogatására

A Jezsuita Menekültszolgálat munkatársai két új kiadvánnyal is jelentkeztek a közelmúltban. Az egyik kötet a menekült gyerekek iskolai (be)fogadását segítő munkájuk tapasztalatait foglalta írásba. Szeretnék ezen tapasztalatok átadásával mindazoknak segíteni, akik iskolai környezetben találkoznak menekült gyerekekkel. A kötetben megosztják ezeket a szempontokat, hogy akik az oktatásban a diákok javát szeretnék szolgálni, a menekült gyerekeknek is megadhassák a tőlük és intézményüktől telhető legjobbat.

Ezek a gyerekek nagyon rászorulnak mind az oktatásra, mind az iskola nyújtotta közösségre, ugyanakkor helyzetükből adódóan – nyelvi nehézségek, kulturális különbségek, a magukkal hozott esetleges traumák és feszültségek miatt – nem mindig könnyű ezt megadni nekik. Számos kérdés merül fel nap mint nap, különösen a beiskolázást követő időben, és nincsenek minden helyzetre egységesen alkalmazható válaszok. Ugyanakkor egymás tapasztalatainak megismerése mégis segít, hogy megtaláljuk saját válaszainkat. A legnagyobb segítség az, ha kapcsolatba lépünk azokkal, akik hasonló cipőben járnak, megvitatjuk a felmerülő kérdéseket, megosztjuk a megtalált jó megoldásokat. Így ez a mű meghívás is akar lenni arra, hogy akik menekült gyerekekkel dolgoznak, vegyék fel a kapcsolatot a JMSZ-szel, egymással, hogy a tapasztalatokat megosztva ki-ki mind jobban támogathassa a ránk bízottakat és családjukat.

A kiadvány nyomtatott formában a Jezsuita Menekültszolgálat irodájában érhető el. A kötetet azoknak szánják, akik épp a befogadás folyamatában vannak egy vagy több gyerekkel, vagy komolyabban is fontolgatják a menekült tanulók befogadását. Aki szeretne igényelni belőle, jelezze szándékát az  e-mail címen!

A könyv pdf formátumban online is elérhető: ide kattintva lehet letölteni.

A kötet egyes fejezeteiben találunk konkrét szempontokat tanároknak, intézményvezetőknek, osztályfőnököknek, iskolapszichológusoknak. Olvashatunk a menekültek jogi hátteréről, a magyar mint idegen nyelv oktatásáról, a menekülteket segítő szociális hálóról. A könyv konkrét családok és intézmények kísérésének tapasztalatából született, mely tapasztalatra az érintettekkel és megfelelő szakemberekkel közösen reflektáltak.

Zia és Zahra, afgán és kongói gyerekek a főszereplői a másik kötetnek, melynek célja megismertetni a külföldi diákokat az iskolában használatos magyar nyelvvel. A munkafüzet elsősorban menekült gyerekeknek készült, de használhatja minden nem magyar anyanyelvű 8-14 év közötti kisdiák is.

A nyomtatható változat elérhető a következő linken:
http://jmsz.hu/zahraeszia/zahra_es_zia_munkafuzet.pdf.

A kiadványok nyomtatott formában a Jezsuita Menekültszolgálat munkatársától, Kővágó Emesétől igényelhetők (rászorultsági alapon, elsősorban menekülteknek ingyenesen – más esetben az újranyomás költségeit fedező adományt kérünk) a  email-címen.

A két kiadvány bemutatója november 20-án lesz a Párbeszéd Házában, lásd az alábbi plakátot. Regisztrálni ezen a linken keresztül lehet.

Frissítve: 2019. november 11.